XVI. Benedek: ma nehéz helyzetben lenne Jézus

2012.12.26 11:50
A pápa szerint ma is nehéz helyzetben lenne Jézus, ha most születne meg, mert nem biztos, hogy a szent család helyet kapna, ha korunk embereinek ajtaján kopogtatnának be. XVI. Benedek ünnepi beszédében azt mondta, hogy az időt megtakarító modern technológia korában „semmire nem maradt időnk, és csak saját magunkat akarjuk, a kézzel foghatót, a megtapasztalható boldogságot és a személyes sikert. Önmagunkkal vagyunk eltelve és nincs helyünk másokra, a gyerekekre, a szegényekre és az idegenekre” – figyelmeztetett a pápa.
 
Az üldözött keresztényekre emlékeztetett a pápa a Szent Péter téren elmondott mai ünnepi beszédében. XVI. Benedek a hagyományos Urbi et Orbi, vagyis Rómának és a világnak szóló áldásában kiemelte Egyiptomot, ahol az arab tavasz iszlamista politikai fordulata után romlott a keresztények helyzete. Még súlyosabb a helyzet azokban az afrikai országokban, ahol rendszeres terrortámadások érik a keresztényeket hitük miatt.

„Krisztus születése ünnepe hozza el a békét Maliban és adjon megbékélést Nigériában, ahol a kegyetlen terrorcselekmények sok áldozatot szednek, különösen a keresztények között” – mondta a katolikus egyházfő.

2011-ben több keresztény mártírt öltek meg Nigériában, Egyiptomban és Irakban, mint a világ többi részén együttvéve. Egyedül a hírhedt nigériai Boko Haram dzshádista terrorszervezet különítményei több mint ezer hívőt öltek meg.

A pápa reményét fejezte ki, hogy a Szentföldön a palesztinok és az izraeliek a konfliktus és megosztottság hosszú évei után bátorságot merítenek a békéhez.

Betlehemben Fuad Tval jeruzsálemi latin pátriárka tartotta a karácsonyi szertartást. A püspök beszédében párhuzamot vont Jézus és a palesztin állam megszületése között. A palesztin származású főpap ezzel az ENSZ Közgyűlésének szavazására utalt, ahol nem állami megfigyelői szintre emelték a Palesztin Hatóság képviseletét. A Születés Temploma előtti téren a karácsonyfát idén díszek helyett izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok, köztük számos terrorista képével díszítették fel. Betlehem keresztény lakossága az elmúlt évtizedben közel 80 százalékkal csökkent, és az idei ünnepségekre a szokottnál kevesebben érkeztek külföldről is.

A Szentföldre invitálta viszont a hívőket az izraeli miniszterelnök, aki azt kérte a keresztényektől, hogy keressék fel Názáretet, Betlehemet és Jeruzsálemet.

„A Közel-Keleten ma mindenütt csökken a keresztények száma, és sokan veszélyek között kénytelenek élni. Nem így van Izraelben, ahol a növekvő keresztény közösség erős és teljes jogú része országunk életének” – mondta Benjamin Netanjahu.

A világ más vezetői is megünnepelték a karácsonyt. Nelson Mandela és idősebb George Bush ugyan kórházban kénytelen tölteni az ünnepeket, a brit királynő azonban felépült megfázásából, így férjével, Fülöp herceggel együtt részt tudott venni a karácsonyi misén. Az egyházi szertartásról azonban a hagyományoktól eltérően idén hiányzott Vilmos herceg és felesége, akik Katalin hercegnő szüleinél töltik az ünnepeket. (atv.hu)