Xavér: Évtizedek óta nem volt ekkora vihardagály Hamburgnál

2013.12.06 23:01

Tetőzött az utóbbi évtizedek legnagyobb vihardagálya péntek reggel Hamburgnál. A Xavér orkán péntek estére hagyja el Németországot, komolyabb károkat eddig nem okozott.

Hamburgnál a vízállás az orkán hatására 6,09 méterrel haladta meg a dagály idején jellemző átlagos szintet kora reggel, ami száz éve a második legnagyobb érték. A belvárosi St. Pauli negyed több része víz alá került, 300 embert kitelepítettek.
   
A Xaver orkán csütörtök délután érte el az Északi-tenger németországi partvidékét. Azóta csak Hamburgban, a térség legnagyobb városában több mint háromszáz helyszínre riasztották a tűzoltókat, főleg kidőlt fák és megrongálódott tetők miatt. Nagyobb kár azonban nem keletkezett. Az egyetlen komolyabb incidens péntek hajnalban történt, amikor kisiklott egy elővárosi vonat. A balesetben csak egy ember sérült meg, könnyebben.
   
Az orkán éjjel elérte Németország északkeleti részét. Berlinben és a fővárostól északra rendkívül erős a szél és hófúvások is nehezítik a közlekedést, de mindenütt viszonylag jól megbirkóznak a természeti csapással. Brandenburg tartományban az éjjel ugyan 17 közlekedési baleset történt, de csak egy ember sérült meg.
   
A viharciklon miatt a Berlin-Hannover-Münster vonaltól északra mindenütt magas vagy a legmagasabb fokú figyelmeztetés van érvényben. A lakosságnak azt tanácsolják, hogy aki csak teheti, maradjon otthon. A Német Időjárástani Intézet (DWD) előrejelzése szerint pénteken az ország északi- és balti-tengeri partvidékén 140 kilométeres, a tengertől távolabb fekvő régiókban 110 kilométeres széllökések lehetnek.

MTI