Világméretű katasztrófával ijeszteget az elnök

2013.10.15 07:26


A Világbank elnöke felszólította az amerikai kormányzatot és a republikánusokat, hogy sürgősen oldják meg az amerikai költségvetés körül kialakult patthelyzetet, különben világméretű gazdasági katasztrófát okoznak.

 

Webhir.com információja szerint.

"Ha nem oldják meg a patthelyzetet, cunami söpörhet végig a nemzetközi pénzpiacokon, első körben a rövid lejáratú hitelpiacok esnek áldozatául a megállapodás hiányának" - mondta Anusha Jail, a német Deutsche Bank társ-vezérigazgatója. James Dimon, a J.P. Morgan Chase & Co. vezérigazgatója azt mondta, "ne akarják megtudni", mi lenne, ha az amerikai állam leállna az adósságfizetéssel. Ez olyan folyamatot indítana el a globális gazdaságban, amelynek nem tudni a végét. "Katasztrofális lenne a következmény" - mondta Baudouin Prot, a francia BNP Paribas hitelnyújtó igazgatótanácsának elnöke.

 

 

 

Ha ez bekövetkezik, szerte a világon kamatot fognak emelni a jegybankok, lelassul a globális gazdasági növekedés, és csökkenésnek indulnak az üzleti bizalmi indexek - mondta Jim Yong Kim. Szerinte ez mindenekelőtt a feltörekvő országok számára jelentene katasztrófát, de a fejlett ipari államok is igencsak megéreznék.

A Wall Street Journal korábban azt írta, a republikánus képviselőcsoport hamarosan bejelenti, hogy másfél hónapra feltételek nélkül is hajlandó megemelni az USA maximális hitelfelvételi keretét.

A Fehér Ház jelezte, hogy támogatják az ötletet, de szerintük ez kevés. Ahhoz, hogy kikerüljenek a zsákutcából, és érdemben tárgyalni kezdjenek, az államot is újra kellene nyitnia a republikánusoknak feltétel nélkül, az adósságplafon emelése mellett.

Barack Obama elnök jelezte, kész aláírni egy politikai feltételekhez nem kötött törvényt az amerikai adósságplafon emeléséről, de egyelőre nem világos, hogy a republikánus párti képviselők javaslata erre vonatkozik-e, mondta Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

Az adósságplafon jelenleg 16 699 milliárd dollár, ennél több hitelt nem vehet fel az USA. A baj csak az, hogy ezt a szintet már elérte, ezért ha nem emelik meg hamarosan ezt a keretet, akkor legkésőbb november 1-én csődbe mennek.