Veszélyes "háborúba" kezdett az USA Kína és Oroszország ellen, hogy megmentse gazdaságát az összeomlástól

2015.05.29 18:44
Az Egyesült Államok egy lehetséges háborúra készül Kína és Oroszország ellen, hogy megmentse a nyugati bankrendszert az összeomlástól - véli több elemző is, köztük Michael Billington, aki az Executive Intelligence Review ázsiai szerkesztője, a Reflections of an American Political Prisoner és számos könyv szerzője.Csütörtökön adott telefonos interjút a Press TV- nek.
 

 Kína figyelmeztetett a héten:

"A Háború elkerülhetetlen, amennyiben az USA nem hagy fel,hogy beleavatkozzon Kína mesterséges szigeteinek építésébe !"
 
 

Veszélyes hazárdjátékba kezdett az Egyesült Államok a Dél-kínai-tengeren, amikor agresszív beavatkozásával nyomást akar gyakorolni Kínára ! 


– vélte szerkesztőségi cikkében a Global Times című, angol nyelvű pekingi napilap pénteken.

A cikk szerzője az amerikai védelmi miniszter legutóbbi, szokatlanul határozott megnyilatkozására utalt, amelyben Ash Carter a “félreértések elkerülése végett” leszögezte: az Egyesült Államok a jövőben is repülni és hajózni fog mindenütt, ahol azt a nemzetközi jog lehetővé teszi a számára. Carter arra is utalt, hogy Kína szigetfeltöltései egységbe fogják boronálni a térség többi országát, amelyek – mint jelezte – mind jobban “igénylik” Washington bekapcsolódását a vita rendezésébe.

 
"A lényeg, amit le kell szögezni, hogy mind a kínaiak, mind az oroszok kristálytisztán látják, hogy az USA és a NATO szövetségesek háborús mozgásokat, előkészületeket hajtanak végre, háborúra készülnek Oroszország és Kína ellen egyaránt" - állítja Billington.
"Kína nagyon is jól tudja, hogy minden katonai offenzíva ellenük már a brit ópium-háború óta a Dél-Kínai-tengeren keresztül érkezett - szóval ezzel most is tisztában vannak." - tette hozzá. 
 
"A kínaiak számtalanszor felajánlották a dél-kelet-ázsiai térség nemzeteinek, hogy közösen működjenek együtt a források felhasználásán és kiaknázásán, amit a Fülöp-szigetek, mint az Egyesült Államok bábja, rendszeresen elutasít és Obama háborús terveinek bábjaként működnek és lényegében szigeteiket kőkeményen amerikai katonai bázisokként működtetik. " 
 
"Nincs egyéb oka ennek a konfrontációnak az USA és Kína között, mint az, hogy Obama háborút akar, ahogy az őt irányítók Londonban és a Wall Street-en is háborút akarnak és Obama meg is fogja lépni, vagy / ha(csak) nem eltávolítják hivatalából.

A Spratly-szigetcsoport a Dél-Kínai-tengeren, Palawan-tól nyugatra
 

A Global Times ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a szabad hajózás és a nemzetközi légtér használata a Dél-kínai-tengeren nem jelenti azt, hogy “amerikai katonai repülők és hadihajók nyíltan felléphetnek Kína törvényes építkezéseivel szemben”. A nemzetközi joggal összhangban Kína nem fogja hagyni, hogy bárki hátráltassa a szuverenitása alá tartozó területen zajló szigetépítési munkálatokat, és be fogja fejezni, amit elkezdett – fogalmaz az írás.

Lehet, hogy az Egyesült Államok nem számít arra, hogy Peking kompromisszumot köt a kérdésben, de reméli, hogy pszichológiai nyomásnak vetheti alá – véli a szerző. Egyúttal szakértőket idéz, akik azt feltételezik, azzal, hogy az amerikaiak felderítő repülőgéppel repültek be a szóban forgó kínai fennhatóság alá tartozó mesterséges szigetek fölé, csupán azt tesztelték, Kína miként reagál a provokációra, mennyire eltökélt.


 
A dél-kínai tengeri flotta kínai hadihajói
 
A Global Times szerint egyértelmű, hogy Washington a határozott fellépés látszatát kívánja kelteni, mintha attól tartana, hogy a szigetek katonai bázissá alakításával Kína az Egyesült Államok hegemóniáját támadná. A cikk szerint azonban e “képzelgések” nem lehetnek elegendőek arra, hogy az amerikaiak – a nemzetközi jogot súlyosan megsértve – megakadályozzák, hogy Kína saját területén építkezzen. A nacionalista hangvételű írásairól ismert napilap írása szerint az amerikai lépés nem bölcs, hanem felelőtlen. S bár veszélyes provokációjával szeretné Pekinget konfrontációba sodorni, 

“Kína nem fog úgy táncolni, ahogy Washingtonban fütyülnek”.
 


Kína a saját partjaitól távolabb, más országok partjaihoz közelebb eső zátonyokat nyilvánított sajátjának, és azokat – a térség más országaihoz hasonlóan – igyekszik szigetméretűvé nagyobbítani, hogy joggal terjeszthesse ki felségvizei területét, kizárólagos jogokat szerezve ezzel a tengerrészek gazdasági hasznosítására, a halászattól kezdve az ásványkincsek és energiahordozók kitermeléséig. (világhelyzete. blogspot. hu)