Vedomosztyi: a vatikáni bank bezárásán gondolkodik Ferenc pápa

2013.03.26 19:01

Lehetséges, hogy bezáratja az Instituto per le Opere di Religione néven ismert vatikáni bankot Ferenc pápa – idézi a KAI hírügynökség beszámolóját az orosz Vedomosztyi.


Claudio Maria Celli, a szociális kommunikációs eszközök pápai tanácsának elnöke bejelentette: Ferenc pápa nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy bezárják a vatikáni bankot. Az orosz gazdasági-politikai napilap szerint Claudio Maria Celli szavainak nyomatékot ad az a tény, hogy a bíboros már 1979 óta ismeretségben áll Ferenc pápával, és a legesélyesebbek között tartanak számon az Apostoli Szentszék Gazdasági Hivatalának élére.

Claudio Maria Celli szerint még a pápaválasztó konklávé előtt merült fel egy bíborosi kollégiumban, hogy az unió által pénzmosással vádolt bankot bezárhatják. „A pápa vizsgálja ennek a lehetőségét” – közölte a bíboros.  

A vatikáni bankot 1942-ben hozták létre, hogy kezelje a vallási intézetek pénzügyeit. A pénzintézet jelenleg 112 embert foglalkoztat, akik mindnyájan katolikusok. 2013 februárja óta egy német bankár – aki egyben a Máltai lovagrend németországi kincstárnoka – Ernst von Freiberg irányítja a pénzintézet munkáját. Elődjét, Ettore Gotti Tedeschit bizalmatlansági indítvánnyal mozdították el a bank éléről.

atv.hu / Vedomosztyi