Ukrajnai hirek

2014.03.17 13:24

KIJEV. A 21. század eddigi legsúlyosabb európai válsága a mostani - jelentette ki a brit külügyminiszter. Nyugati politikusok az ukrajnai beavatkozás azonnali leállítását követelik, miközben Vlagyimir Putyin az ott élő oroszok érdekeire hivatkozik.

Hírügynökségi jelentés szerint, orosz katonák újabb stratégiai pontokon, köztük a Kercsi-szoros krími oldalán lévő kompkikötő fölött is átvették az irányítást. Orosz források szerint már több ezer ukrán katona, köztük az ukrán flotta újonnan kinevezett parancsnoka állt át és tett hűségesküt az oroszbarát krími hatóságoknak, és újabb orosz hadihajók is érkeztek Szevasztopol kikötőjébe.

Mára az összes jelentős ukrán laktanyát körbevették vagy lefegyverezték az orosz katonák a Krím-félszigeten. A forgatókönyv szinte mindenhol ugyanaz: páncélosokkal elállták a kijáratot, és a katonák felsorakoztak a kerítés mentén. Ez történt az ukrán haditengerészet fedoszijai bázisánál, és a privolnojéi laktanyánál is. Az ukrán parancsnok higgadtan igyekezett kezelni a kialakult helyzetet. Azt mondta, megvédik a katonai felszerelésüket, az a fontos, hogy senki ne süsse el a fegyverét, és elkerüljék a vérontást. Az oroszok néhány helyen a levegőbe lőttek, de összecsapás sehol nem volt. A laktanyák körül megjelentek a helybeli oroszok is, akik boldogan fogadták az orosz katonák megjelenését.

Repülőtereket, főutakat, kikötőket és kompátkelőket őriznek az Oroszországból érkezett egységek

Délelőtt újabb stratégiai pontot foglaltak el az oroszbarát katonák. Már nem csak a fontosabb repülőtereket, a főutakat, és a kikötők környékét ellenőrzik az Oroszországból érkezett egységek, illetve az oroszul beszélő krímiekből álló csapatok, hanem a Kercsi-szoros ukrán oldalán lévő kompátkelőt is. Itt csak néhány kilométer választja el egymástól Oroszországot és a Krím-félszigetet, így a komppal könnyűszerrel újabb erőket küldhet Moszkva a válságövezetbe.

Egyre több ukrán katona áll át

Mindeközben egyre több ukrán katona áll át és fogad hűséget az oroszbarát krími kormánynak. Vasárnap az ukrán flotta főparancsnoka is - akit már az új ukrán vezetés nevezett ki alig néhány napja - vártatlanul hátat fordított kijevi kormánynak. Bejelentette, hogy a flotta nem száll szembe az orosz erőkkel, és leteszi a fegyvert. Denisz Berezovszkij admirális, az ukrán flotta főparancsnoka: „Én, Denisz Berezovszkij, hűséget fogadok a Krimi Autonóm Köztársaság népének és Szevasztopol városának, parancsnokként pedig engedelmeskedem a Krími Autonóm Köztársaság parancsainak” - mondta az admirális.

Kijevben hazaárulás miatt eljárást indítottak Berezovszkij ellen, az ukrán főügyészség pedig arra figyelmeztette a katonákat, hogy hazaárulásnak tekintik a fegyverek átadását és a katonai körlet önkényes elhagyását.

„Elrendelem, hogy a Jobb Szektor katonai alakulatokat alakítson minden ukrán régióban” - adta ki a parancsot Dmitro Jaros, a kijevi tüntetések idején ismertté vált ukrán radikális jobboldali szervezet vezetője, aki hibának tartja, hogy az ukrán katonák nem szállnak szembe fegyveresen az orosz csapatokkal. Jaros ellen közben Oroszországban büntetőeljárást kezdeményeztek terrorizmusra való uszítás vádjával.

Csomagolnak a krími tatárok

A krími tatárok közül már sokan csomagolnak. A félsziget lakosságának 12 százalékát kitevő tatárok sokszor kerültek konfliktusba az oroszokkal a történelem folyamán. Úgy vélik, ha a félsziget orosz fennhatóság alá kerül, nem sok jóra számíthatnak.


Vezető politikusok a katonai műveletek azonnali leállítását követelik Putyintól

A vezető európai és amerikai politikusok szerint az ukrajnai beavatkozással nemzetközi jogot sért Oroszország, ezért továbbra is a katonai műveletek azonnali leállítását követelik Vlagyimir Putyintól. Barack Obama amerikai elnök és David Cameron brit miniszterelnök azt üzente, hogy Oroszországnak "jelentős árat" kell fizetnie, ha nem változtat Ukrajnával kapcsolatos irányvonalán. A nyugati országok elsősorban gazdasági és diplomáciai szankciókat emlegetnek. Vlagyimir Putyin ezzel szemben úgy véli, hogy az orosz lépések megfelelnek az Ukrajnában kialakult rendkívüli helyzetnek. Az orosz elnök Angela Merkel német kancellárnak telefonon azt mondta: szerinte szélsőségesen nacionalista erők veszélyeztetik az Ukrajnában élő orosz lakosságot, az oroszoknak védelemre van szükségük.

Történelmi mélyponton a rubel

Az ukrán válság miatt történelmi mélyponton áll a rubel, zuhantak a moszkvai tőzsdemutatók is nyitáskor. A forint is gyengült, egy euró árfolyama délelőtt meghaladta a 313 forintot. Az IMF küldöttsége már ma Kijevbe utazik, hogy tárgyaljon egy legalább 15 milliárd dolláros hitelmegállapodás előkészítéséről. Ukrajna vezetői szerint mintegy 35 milliárd dollár segítségre lenne szükség a csőd elkerülésére a következő két évben. A hét vezető ipari hatalom pénzügyminiszterei is ígértek pénzügyi támogatást Ukrajnának.

Forró konfliktus

Egyes vélemények szerint a mostani a hidegháború óta a világ talán legforróbb konfliktusa. Miközben a világ agresszióról beszél, a Krím lakosságának jelentős része várja az orosz csapatokat, tőlük remél védelmet. A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint a katonai erődemonstráció eredményeként széles oroszellenes összefogás jött létre a világban, és a helyzet a szétesőben lévő ukrán ellenzéket is összehozta.

Hatalmas ünnepséggel emlékeztek meg Moszkvában és Kijevben is 1954-ben az orosz és az ukrán nép egyesülésének háromszázadik évfordulójáról. Hatvan évvel ezelőtt ebből az alkalomból ajándékozták a Krím félszigetet Ukrajnának. Mivel akkor még Ukrajna is szovjet tagállam volt, a döntés csak szimbolikus lehetett.

A Szovjetunió széthullásakor viszont éles vita alakult ki a Krím félsziget hovatartozásáról. Szimferopolban tüntetéseket, majd népszavazást is tartottak, mert az ott élő lakosság inkább Oroszországhoz húzott. Oroszország is szerette volna megszerezni a területet, gazdasági-katonai fontossága miatt. Végül az orosz parlament 1992-ben lemondott területi követeléséről, és a Krím félsziget azóta is Ukrajnához tartozik, viszont az orosz haditengerészeti bázis központja a félsziget déli csücskében, Szevasztopolban van, amit 2042-ig bérelnek. Vagyis az orosz jelenlét azóta is folyamatos.

A független Ukrajna történetében folyamatosan feszültséget okoz a nyugati és az orosz orientáció közötti politikai küzdelem és ezzel párhuzamosan az orosz nemzetiségűek és az ukránok, valamint a Krímből többször is kitelepített őslakos tatárok közötti etnikai konfliktus. Ukrajna nyelvileg megosztott, az ország északi és nyugati részén az ukrán nyelvűek vannak túlsúlyban, míg a déli és keleti területeket az orosz ajkú lakosság uralja.

A két nép közötti ellentét Janukovics menesztésével éleződött ki újra. Erődemonstráció és elhibázott taktikai lépés volt, hogy az orosz parlament felsőháza jóváhagyta a katonai erők ukrajnai alkalmazását, mert így az oroszokkal szemben széles koalíció jött létre a világban - ez a Híradónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő véleménye. Nógrádi György szerint ráadásul ez a helyzet a szétesőben lévő ukrán ellenzéket is összehozta.

"Egy törésvonal jött létre Ukrajnán belül, ahol a törésvonal lényege, hogy ukrán vagy orosz többség van-e, különös törésvonal van a Krímbe, ahol az ott élő 12 százalék tatár gyűlöli az oroszokat. A kérdés az, hogy ezeket a tatárokat felfegyverzi-e az ukrán kormány - akkor polgárháború van -, vagy pedig a tatárok behívják-e a muzulmán szélsőségeseket és Irak, Szíria, Afganisztán után sor kerül-e egy olyan újabb háborúra, ahol a következmények beláthatatlanok" – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

1994-ben, éppen Budapesten, az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország megállapodást kötött, amelyben garantálják Ukrajna határait. Cserébe az ukránok átadták atomfegyvereiket az oroszoknak. Most ezt az egyezményt kérik számon Oroszországon. "Senki nem akar, sem az Európai Unió részéréről, amely nem képes, sem a NATO részéről, amely nem akar, katonai konfliktust Oroszországgal, de a hidegháború visszatért" – mondta Nógrádi György. Ennek ellenére - a szakértő szerint - a katonai veszély csak másodlagos Ukrajna számára. Az igazi probléma a gazdasági csőd veszélye