Újabb erős földrengés rázta meg Iránt

2013.04.16 21:00

Újabb erős földrengés rázta meg Iránt, több tucat halott - Indiában is érezték

A múlt heti után újabb földrengés rázta meg Iránt, a földmozgást Indiában és az egész Közel-Keleten érezni lehetett. Az iráni állami televízió szerint legalább negyvenen, egy kormányzati tisztviselő szerint pedig több százan életüket veszthették. Pakisztánban 21 halottról számoltak be eddig.


A Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengés rázta meg Iránt – közölte az amerikai földtani intézet (USGS). Az ilyen erejű földmozgások elég erősek ahhoz, hogy komoly károkat okozzanak épületekben. Más híradások szerint némileg gyengébb, 7,8-as erősségű volt a földrengés.

A földmozgás epicentruma 73 mérföld mélyen, Irán és Pakisztán határában volt, ott, ahol erős a tektonikus aktivitás - írja a SkyNews. A földrengés központjához legközelebbi sűrűbben lakott település a mintegy kétszáz kilométerre fekvő, félmilliós Zahedan.

A keddi földrengést az egész Közel-Keleten, de Indiában is érezni lehetett. Újdelhiben az épületek is megremegtek.

Az Öböl-menti arab államokban is érezték a földmozgást, több épületből kimenekítették az embereket a hatóságok.

Az iráni állami televízió szerint a földrengésben legalább 40 ember életét vesztette, de egy név nélkül nyilatkozó kormányzati tisztviselő a Reutersnek elmondta: több százan is életüket veszthették.

A BBC helyszíni tudósítóktól úgy értesült, hogy a földrengés sújtotta térségben megszűntek a hagyományos kommunikációs csatornák.
 


Rabia Ali, újságíró Karacsiban volt, amikor a földrengés bekövetkezett. A CNN-nek úgy nyilatkozott: „otthon voltam. Az ágyamban feküdtem, amikor az mozogni kezdett, jó 15 másodpercen keresztül tartott.” Hozzátette: „ráeszméltünk, hogy ez egy földrengés volt, és elhagytuk a házat. Mindenki kijött az utcára, és imádkozni kezdett. A gyerekek sírtak.” Azt nyilatkozta, hogy a környezetében semmi nem rongálódott meg, a többség pedig már megnyugodott.

A földrengést Abu Dhabiban is érezték. Az épületek itt 40 másodpercen keresztül rázkódtak, de még nincsenek pontos adatok a károkról – számolt be róla a CNN.

„Határozottan éreztem, hogy a falak mozognak. Az egész körülbelül 25 másodpercen át tartott”- mondta el a BBC-nek Dohából Michael Stephens, kutató.

Mohammad Wazir, a BBC egyik tudósítója, arról számolt be, hogy „a rengést érezték Karachi és Quetta városokban is.”

A BBC értesülései szerint egyébként egy iráni hírügynökség arról számolt be, hogy Saravan térség nem szenvedett komoly károkat. Az iráni Vörös félhold (a Vöröskereszt muzulmán megfelelője) pedig 20 keresőcsapatot és három helikoptert küldött az érintett területekre.

Saleh Mangi Karacsitól 65 mérföldre tartózkodott Thatta városában, amikor megérezte a rengést.  „Szörnyű volt – éreztük a székekben végigfutó mozgást, még a szekrények is rázkódtak. Ez a legerősebb rengés, amit az 1980-as évek óta éreztem” – nyilatkozta a Guardian-nak.

Más arról számolt be a lapnak, hogy „vészriasztók szólaltak meg a házakban. Mindenki kiözönlött a házakból és az irodákból. Az emberek megijedtek, és nem tudták, hogy mi történt. Most félnek visszamenni az otthonaikba.”

„Bár a város fő sportcentruma megsemmisült, de köszönet Istennek, mert lehetne sokkal rosszabb is” - Saravan városából valaki így összegezte a történteket a Guardian-nak.

A brit külügyminiszter, William Hague eközben a twitteren részvétet nyilvánított a családok felé, akik hozzátartozóikat elvesztették a földrengésben – írta a Foxnews.

Az orosz Russia TToday hírcsatorna szerint Pakisztán már 21 áldozatról számolt be a First Post-nak. (Közben az iráni média pedig visszautasította a 40 halálesetről szóló híreket, szerintük csupán öt ember sérült meg. "Szerencsére, a földrengés nem járt halálos áldozatokkal" - mondta Hatam Narouyi, Sistan és Baluchistan kormányzója.)

Egy héttel ezelőtt 6,3-as erősségű földrengés rázta meg Irán dél-nyugati részét, nem messze az ország atomerőművétől. Az akkori földrengésben legalább harminchét ember életét vesztette, és több mint nyolcszázan megsérültek. A múlt heti főrengést legalább öt utórengés követte, amelyek közül az egyik elérte az 5,4-es erősséget.

atv.hu