Török támaszpontról felszálló izraeli gépek támadták Szíriát

2013.07.15 21:26

A Times riportja szerint a támadásról tudható, hogy szoros washingtoni koordináció alapozta meg.

Török támaszpontról felszálló izraeli gépek támadták Szíriát

Az orosz Russia Today hírcsatorna értesülései szerint törökországi támaszpontról felszálló izraeli gépek bombázták a napokban megsemmisített szíriai fegyverlétesítményt. A gépek szíriai légtérben haladva, a tenger felől közelítették meg Latakiát.

 

Izrael és Törökország együttműködve támadják Basár el-Asszad rezsimjét: az orosz Russia Today nevű angol nyelvű hírcsatorna beszámolója szerint Izrael egy törökországi légi bázisról indította a tenger felől végrehajtott, Szíria elleni légicsapást. A riport utal az Izraeli Légierő (IAF) által, a Latakia szír kikötővárosban található fegyverraktár ellen végrehajtott állítólagos légitámadásra.

Az Izrael és Törökország közötti kapcsolat a 2010 májusát követő – a Mavi Marmara incidens miatti – diplomáciai válság után nemrégiben állt helyre. Barack Obama amerikai elnök márciusban, izraeli útja során hozta tető alá a Benjamin Netanjahu izraeli és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök között lefolytatott tárgyalást.

Törökország két éve, a szíriai polgárháború kitörése óta konfliktusban van Szíriával, és Ankara több ízben élesen bírálta Basár el-Asszad rezsimjét.

Vasárnap, a brit Sunday Times arról számolt be, hogy a Latakia elleni támadást egy izraeli Dolphin osztályú tengeralattjáró hajtotta végre. A lap közel-keleti tudósítója szerint a tengeralattjáró egy cirkáló rakétát lőtt ki. A brit lap szerint a támadás célja egy 50 darabos, orosz gyártmányú, vízfelszíni hajó elleni irányított Jahont rakétát tartalmazó, Asszad fegyveres erőinek címzett szállítmány volt. A Times riportja szerint a támadásról tudható, hogy szoros washingtoni koordináció alapozta meg. Washington már korábban jelezte Moszkvának a rakétaszállítmány miatti aggodalmát.

Szombaton a CNN arról írt, hogy Izrael állt a múlt héten végrehajtott Latakia elleni támadás mögött. Beszámolók szerint a támadást az IAF gépei hajtották végre, és Jahont rakéták ellen irányult.

atv.hu / YNETNews