Több száz külföldi katona érkezik Szlovákiába

2014.09.22 09:21
 
 
 
Több száz külföldi katona érkezik SzlovákiábaOktóberben öt ország katonái gyakorlatoznak majd a lesti (Lešť) gyakorlótéren és Nagykemence (Kamenica nad Cirochou) katonai körzetében. Október 19. és 22. között közel ezer katona vesz részt a gyakorlaton, köztük több száz külföldi.
 
SITA-HÍR

A Ground Pepper 2014 névre keresztelt nemzetközi hadgyakorlatra öt ország katonái érkeznek majd Szlovákiába. A gyakorlatban résztvevő ezer katonából 360 amerikai, lengyel, cseh és magyar lesz majd. Az akcióba megfigyelőként a NATO brunssumi parancsnokságának tagjai is bekapcsolódnak majd.

A gyakorlatot a szlovák védelmi minisztérium költségvetéséből fedezik, de a többi négy ország is kiveszi a részét a finanszírozásból. A minisztérium szóvivője, Martina Balleková elmondta, hogy a gyakorlat pontos költségeit jelenleg még nem lehet meghatározni.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a hadgyakorlat során a katonák egy kombinált hadműveletet hajtanak végre, mely egy NATO-tagállam területi egységének megvédésére irányul. A „Ground Pepper 2014” a NATO hivatalos hadgyakorlatainak listájára is felkerült. A gyakorlat szorgalmazója a szlovák védelmi miniszter, Martin Glváč volt.

"Az előre nem tervezett gyakorlatok, a mostani formában, a mi haderőnk számára még újdonságnak számítanak"-mondta Glváč, majd hozzátette, hogy ez a legjobb módja annak, hogy fény derüljön a haderő hiányosságaira, de mindeközben korrigálni is lehessen azokat.

(sita) (bumm.sk)