„Testvéreinket gyilkoljátok” Cipővel akarták megdobni Ahmadinezsádot

2013.02.07 13:25

Cipőt hajítottak egy kairói mecset bejáratánál az egyiptomi látogatáson tartózkodó Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök felé - közölte szerdán a Szobeszednyik című orosz hetilap.


A dobás célt tévesztett, a cipő az egyik egyiptomi biztonsági őrt találta el. Az eset kedden történt az egyiptomi főváros egyik mecsetjénél.

A dobálót azonnal őrizetbe vették és átadták a helyi hatóságoknak. Nevét nem közölték, de a helyi sajtó megírta, hogy szíriai akcentussal beszélt, és azt kiáltotta, hogy "a testvéreinket gyilkoljátok". A feltehetően szíriai férfin kívül még három másikat is őrizetbe vettek. Mindannyian a muzulmánok ultrakonzervatív szalafista mozgalmához tartoznak.Ahmadinezsád azért látogatott Kairóba, hogy részt vegyen az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) szerdán kezdődő kétnapos csúcstalálkozóján. Irán és Egyiptom között 1979 óta nincs diplomáciai kapcsolat, mert Teherán megszakította azt, miután Kairó elismerte Izrael állam létét. (MTI, atv.hu)

Az arab világban a cipődobálás a vendég iránti tiszteletlenség szélsőséges jele. Hasonló módon nyilvánította ki véleményét Muntaszir az-Zaidi iraki újságíró, amikor 2008 decemberében megpróbálta cipőjével megdobni az iraki látogatáson tartózkodó George Bush amerikai elnököt.

MTI