Termonukleáris háborúval fenyegeti Phenjan a Dél-Koreában tartózkodókat

2013.04.09 11:45

Észak-Korea távozásra figyelmeztette a Dél-Koreában tartózkodó külföldieket, mert Phenjan szerint a konfliktus egyre jobban sodródik a termonukleáris háború felé.


Phenjan szerint a Koreai-félsziget a termonukleáris háború felé sodródik. Éppen ezért arra figyelmeztetik a térségben tartózkodó külföldi szervezeteket, vállalatokat, turistákat, hogy tegyenek meg minden szükséges óvintézkedést. „Háború esetén nem szeretnénk, ha külföldieknek bajuk esne” – áll a phenjani székhelyű, Ázsiai-csendes-óceáni Békebizottság keddi közleményében.

Ahogy beszámoltunk róla, nem vette fel a munkát kedden az a nagyjából 53 ezer észak-koreai munkás, akik a két Korea határán lévő, Szöul és Phenjan által közösen üzemeltetett keszongi ipari parkba járnak dolgozni - közölte a dél-koreai újraegyesítési minisztérium.

 Phenjan előző nap bejelentette, hogy kivonja a munkásokat a különleges gazdasági övezetből, és egyelőre nem vesz részt az ipari park működtetésében. Több mint 120 dél-koreai vállalatnak van telephelye a két Korea határától tíz kilométerre, észak-koreai területen lévő ipari parkban, melyet 2004-ben hoztak létre.

Észak-Korea egy hete kitiltotta a dél-koreai munkásokat Keszongból, ahol tucatnyi vállalat máris kénytelen volt beszüntetni a termelést nyersanyaghiány miatt.

A dél-koreai munkások mindenesetre remélik, nem számolják fel véglegesen az ipari parkot és visszatérnek az észak-koreaiak. „Úgy hiszem, hogy az Északkal folytatott párbeszéddel meg lehetne oldani ezt a helyzetet. Megpróbálnak megfélemlíteni minket” – mondta egyikük. Bár az ipari parkban folyó termelést egy időre felfüggesztik, szakértők arra számítanak, hogy Phenjan nem mondja fel Szöullal az ipari park működtetésével kapcsolatos egyezményeket. Ezzel ugyanis éves szinten 2 milliárd dolláros kereskedelmi forgalmat, és 80 millió dollár valutát veszítenének.

Elemzők szerint azonban Phenjan a következő napokban mindenképpen valamilyen provokatív lépésre készül – negyedik atomkísérletére, vagy ballisztikus rakéta indítására. Ennek időzítése egybe eshet a dinasztialapító diktátor, Kim Ir-Szen jövő hétfői születésnapjával. A dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője szerint észleltek mozgolódást az eddigi nukleáris tesztek helyszíne körül, de azt napi rutinfeladatok elvégzésének tulajdonítják, és cáfolták, hogy korábban azt sugallták volna, hogy Phenjan azonnali atomkísérletre készülne.

Az észak-koreai vezetés bejelentette, hogy szerdától kezdve nem tudja garantálni a phenjani külképviseletek dolgozóinak biztonságát. A diplomaták azonban eddig még nem hagyták el az északi fővárost. (atv.hu)