Súlyos járványok törhetnek ki Szíriában

2013.06.06 12:37

A szír lázadók a harcok folytatását ígérik, a Hezbollah libanoni terrorszervezet viszont az „amerikai és cionista hitetlenek” elleni sikerként értékelte, hogy a szír kormányerők elfoglaltak egy stratégiai fontosságú várost a libanoni határ közelében. Közben a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan súlyos járványok törhetnek ki a polgárháború sújtotta Szíriában.


A szír kormány hivatalos zászlaját és fegyvereiket lengették a szír katonák Kuszeir városban, amelyet közel három hétig tartó heves harcok árán, a Hezbollah libanoni terrorszervezet segítségével foglaltak vissza a felkelőktől. A katonák kitűzték Basár el-Asszad elnök portréját is, aki ellen több mint két éve tartanak az ellenzéki megmozdulások illetve harcok.

Közben Franciaország már bizonyos abban, hogy a Le Monde újságírói által nemrégiben Szíriában szerzett minták bizonyítják: Asszad kormánya vegyi fegyvereket vetett be a lázadók ellen.

A laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen bizonyítják: szarin gázt vetettek be, és egy esetben kétségtelen, hogy a rezsim és segítői tették – jelentette ki Laurent Fabius francia külügyminiszter. Párizs szerint minden lehetőség, így a katonai is az asztalon van, de a nemzetközi közösségnek kell döntenie arról, miként állítja le a vérontást Szíriában.

Washington szerint viszont még további bizonyítékokra van szükség a teljes bizonyossághoz.

Még a francia jelentés is azt állítja, hogy további kutatásra van szükség annak megállapítására, hogy ki vetett be vegyi fegyvert, mekkora mennyiségben – mondta Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

Közben az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet: miközben a harcokban már több mint 80 ezer ember vesztette életét, nyáron járványok alakulhatnak ki Szíriában. Egyre több ugyanis a hasmenéses beteg, és egyre többen betegednek meg Hepatitisben, kanyaróban és tífuszban. A kórházak harmada bezárt, ahol pedig működnek az intézmények, ott sincs elég orvos.

atv.hu