Rendkívüli hőség tikkasztja a déli féltekét

2014.01.10 14:06

Az észak-amerikai fagyrekordok ellenpólusaként a déli féltekét rendkívüli hőség tikkasztja: Ausztráliában csütörtökön több helyen 50 Celsius-fokot mértek (árnyékban), Brazíliában 49-et. Rio de Janeiro állatkertjeiben jégkrémet kapnak a vadak, hogy könnyebben viseljék el a kánikulát.



Ausztráliában denevérek potyognak a fákról, kenguruk csuklanak össze, papagájok pusztulnak el hőguta miatt. Denevérből legalább 50 ezer döglött meg Queensland állam délkeleti részén. A bőregerek hőség okozta kínjukban magukra vizelnek a fák ágairól fejjel lefelé lógva, hogy hűtsék testüket, ám ez nemigen segít. A vadpusztulásnak a meleg mellett a szárazság is oka. Ötven Celsius-fokos hőségre Ausztráliában 1960 óta nem volt példa, akkor 50,7 fokot mértek a déli Oodnadattában.


Hűsölő emlősök a Rio de Janeiró-i állatkertben



A mostani hőhullám karácsony táján köszöntött Ausztráliára. December 27-e óta 34 helyen dőlt meg az abszolút melegcsúcs. A meteorológusok előrejelzései szerint a hőség a jövő héten sem enyhül. Az ötödik földrész ráadásul rekordmeleg évet ért meg tavaly: 2013 átlaghőmérséklete 1,2 Celsius-fokkal haladta meg a sokévi átlagot. A korábbi hőrekorder esztendő, 2005 a 2. helyre szorult a hőmérsékletcsúcs-tabellán.