Radikalizálódik a melegházasság körüli vita Franciaországban

2013.04.18 21:38

Olyannyira radikalizálódott az utcán és a parlamentben is a melegházasság körüli vita Franciaországban, hogy Francois Hollande államfő csütörtökön arra kért mindenkit: ezentúl "homofób cselekmények" nélkül fejezze ki a véleményét.


A nemzetgyűlés, a parlament alsóháza szerda este kezdte meg második olvasatban a homoszexuális párok házasodását lehetővé tevő javaslat vitáját, amelynek ünnepélyes végszavazása jövő kedden várható. A második olvasatra a felsőház, a szenátus által elfogadott módosítások miatt van szükség.
   
Christiane Taubira igazságügyi miniszter "egy rossz spagetti-westernnek" nevezte a melegházasság engedélyezését nem támogató ellenzéki jobboldal viselkedését. Philippe Cochet, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) képviselője viszont azzal vádolta meg a kormányt, hogy "meggyilkolja a gyerekeket" azzal, hogy a homoszexuális pároknak is lehetővé teszi az örökbefogadást. Az ülést a heves szópárbajok miatt egy időre fel is kellett függeszteni.
   
Az ellenzék egyébként a második olvasathoz hétszáz módosító indítványt nyújtott be.
   
Ezzel párhuzamosan állandósultak a reform elleni utcai tüntetések. Szerda este a rendőrség szerint több mint 2 ezren, a szervezők szerint 8 ezren vonultak a nemzetgyűlés rendőri kordonnal védett épülete elé. A békésnek induló megmozdulás zavargásokba torkollott, a rendőrség 11 személyt vett őrizetbe. A rendbontók a Champs-Elysées sugárúton jelentős károkat okoztak útjelző táblákban és gépkocsikban, valamint üvegekkel és kavicsokkal dobálták meg a helyszínt biztosító rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. A randalírozók a helyszínről tudósító újságírókat is bántalmazták, felszereléseiket összetörték.
   
A Menet mindenkiért elnevezésű felvonulás fő szervezője és szóvivője, a katolikus vallását nyíltan hirdető, médiasztárnak számító, Frigide Barjot néven ismert, éjszakai bárokban fellépő provokatív humorista és társai egyre kevésbé tudják kordában tartani a tömegbe keveredő szélsőjobboldali radikális és fundamentalista katolikus csoportokat, akik kifütyülik a kormánytagokat, vadkempingeznek a nemzetgyűlés körül, vonatokat tartóztatnak fel a pályaudvarokon, s egyéb látványos akciókat szerveznek tiltakozásul a melegházasság engedélyezése ellen.
   
Szerdán délután egyébként 24 személyt azért állítottak elő, mert a szélsőségesekkel szembeni ellentüntetést szerveztek. "A homofóbia öl" feliratú táblákat emelve magasba azt skandálták hogy "ki a fasisztákkal a kerületünkből".
   
Az utóbbi napokban egyre több homofób incidens is történt az országban. Szerda este egy lille-i melegbár három alkalmazottját bántalmazták, a négy támadót őrizetbe vette a rendőrség. Két szocialista képviselőt pedig csütörtökön állításuk szerint egy nyugat-franciaországi konzervatívnak számító megyében "halálosan megfenyegettek".
   
"Homofób cselekmények történnek. Erőszakos cselekményeket is elkövettek. A tüntetés alkotmányos joga minden franciának. De egyetlen tüntetés sem fajulhat el, senki nem rongálhatja meg a közvagyont és nem támadhat senkire" - mondta csütörtökön Francois Hollande. A francia elnök elfogadhatatlannak nevezte az előző napi zavargásokat és arra kért mindenkit, hogy "ne akadályozza a képviselőket a munkájuk végzésében".

MTI