Putyin: Az orosz csapatok két nap alatt elfoglalnák Bukarestet és Varsót

2014.09.22 09:25

Ha akarnám, az orosz csapatok két nap alatt nemcsak Kijevben, de Varsóban, Rigában, Vilniusban vagy Bukarestben is ott tudnának lenni – Petro Porosenko ukrán elnök állítása szerint ezzel fenyegetőzött Vlagyimir Putyin egy megbeszélésükön.

Putyin kijelentéseit Porosenko idézte, amikor a múlt hét pénteken José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével találkozott Kijevben. A megbeszélésről az Európai Unió külügyi szolgálata összefoglalót készített, ami a Süddeutsche Zeitung birtokába került.

Ha igaz, amit Porosenko állít, akkor Putyin konkrétan uniós és NATO-országokat fenyegetett meg orosz invázióval.

Augusztus 29-én Barroso telefonon beszélt Putyinnal. Az olasz La Reppublica másodkézből származó információk alapján akkor azt írta, Putyin itt azzal fenyegetőzött, hogy ha akarja, két hét alatt elfoglalhatja Kijevet.

Az orosz külügy felháborodott a közlésen. Jurij Usakov, az orosz elnök egyik segédje ugyan nem tagadta, hogy az állítás elhangzott, de szerinte azt kontextusából kiragadva idézték, és teljesen más volt a jelentése, Barrosótól pedig érdemtelen dolog egy magánbeszélgetés tartalmát kikotyogni. Az oroszok kétnapos ultimátumot adtak: vagy helyreigazítják a kijelentést, vagy nyilvánosságra hozzák az egész Barroso–Putyin-beszélgetés hangfelvételét. (index.hu)

 

Megjegyzés: Alois Irlmeier látnok szerint váratlanul fogja megszállni az egész Európát. Putyin kijelentése nem alaptalan.