Polgárháborútól tart Libanon

2014.11.26 09:27

Káply Mátyás | 2014. november 24., hétfő

Libanonnak meggyűlik a baja a szíriai polgárháborúval az onnan átgyűrűző szélsőséges szervezetek miatt. A hatalmas menekültáradat egyébként is élezi a feszültségeket az országban, és veszélyezteti a törékeny lábon álló felekezeti hatalommegosztást, de egyes vélekedések szerint az iszlamisták tevékenysége polgárháborúval is fenyeget.

Jean Kahwaji, a libanoni hadsereg tábornoka szerint a szélsőséges iszlamista csoportok tevékenységének köszönhetően könnyen polgárháborús helyzet alakulhat ki Libanonban, adta hírül a Reuters.

Kahwaji részvétét fejezte ki azon katonák családjai felé, akik az iszlamisták elleni harcokban vesztették életüket. Elmondta, hogy ezek a katonák hősiesen helytálltak, és tettüknek köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy a dzsihadisták területeket foglaljanak el az országban.

"Libanon egységét most az egész régió legveszélyesebb terrorcselekményei veszélyeztetik", mondta a tábornok az 1943-as libanoni függetlenség évfordulóján csütörtökön.

Kattintson és nézegessen képeket a 2007-es libanoni választásokról!

Az Iszlám Állam, illetve az al-Kaidához köthető Nuszra Front augusztusban támadta meg a szír-libanoni határnál fekvő Arszál városát, valamint az elmúlt hónapban a libanoni kikötővárosban, Tripoliban zajlottak összecsapások.

A libanoni hatóságok aggódnak amiatt, hogy a szélsőséges szervezetek a helyi harcosok segítségével kívánnak terjeszkedni az országban, és hosszú távon ezzel egy szektariánus konfliktusba sodorják Libanont, olyanba, amely 1975 és 1990 között uralta az országot. 

A libanoni politikai rendszer sajátossága egyfajta felekezeti hatalommegosztás, amelyben a legfontosabb pozíciókat a síiták, a szunniták és a keresztények között osztják meg. Azonban a demográfiai viszonyok felborulása, a menekültáradat, illetve a helyi lakosok radikalizálódása könnyen káoszba süllyesztheti a rendszert.

Területek, amelyeket az Iszlám Állam öt éven belül meg kíván szerezni. Ebbe nemhogy Libanon beletartozik, de az egész Közel-Kelet, Ázsia egyes részei, Észak-Afrika, valamint Spanyolország, amely a XV.századig iszlám fennhatóság alatt állt, továbbá a Balkán és Kelet-Európa. Természetesen ezek irreális elképzelések. (Forrás: PamelaGeller)

Az Iszlám Állam alapvető célkitűzése a közel-keleti határok megváltoztatása (a Sykes-Picot- egyezmény teljes felrúgása), így kiterjesztve "kalifátusának" határait.

"Ha ez sikerül nekik, akkor Libanonra egy rendkívül véres szektariánus polgárháború vár", mondta a tábornok, majd hozzátette, hogy a libanoni hadsereg nem hártál meg, felveszi a harcot a militánsokkal. "Döntésünk egyértelmű. Folytatjuk a harcot e szervezetek ellen."

Libanonban további meghatározó erő a Hezbollah, amely támogatja a libanoni hadsereget a szélsőségek elleni harcban és harcosokkal is hozzájárul ennek sikeréhez. (kitekinto.hu)