Párizs szerint nagyon súlyos a helyzet – a cél: Európa megmentése

2013.01.15 09:40

Nagyon súlyosnak nevezte az észak-afrikai Maliban kialakult helyzetet közös üzenetében a francia elnök és a brit kormányfő. Francois Hollande szerint a katonai beavatkozás célja Európa megmentése. Az iszlamista fegyveres osztagok olyan terrorállamot akarnak létrehozni, amely bázisul szolgálhat az európai célpontok elleni merényletekhez is.


A harmadik napja bombázza a francia légierő azokat a fegyveres iszlamista csoportokat, amelyek az észak-afrikai Mali nagy részét elfoglalták. A brit kormány bejelentette, hogy logisztikai támogatást nyújt a hadművelethez. A légitámadásokkal a mali hadsereget támogatják, akik fel akarják szabadítani az ország megszállt területeit a terroristáktól.

Franciaország néhány nap leforgása alatt Észak-Afrika két szélső pontján kezdett katonai akciót. A szomáliai túszmentés sikertelen volt, bár a legújabb jelentések szerint a három éve elrabolt francia hírszerző ügynök mégis életben maradt. Maliban pedig azt követően kezdték meg a támadást, hogy a jól felfegyverkezett iszlamista osztagok terrorista offenzívát indítottak és elfoglalták a fővárostól 600 kilométerre lévő Konna városát.
 
Francios Hollande szerint elkerülhetetlen volt a beavatkozás, mert az iszlamista hadjárat nyomán terrorállam jöhet létre, ami Franciaországot és Európát is fenyegetné. Az elnök figyelmeztetett arra, hogy az al-Kaida megtorlást ígért, amit komolyan vesznek.

„A terrorizmus elleni harc miatt minden elővigyázatosasságra szükség van itt Franciaországban is. Ezért felkértem a miniszterelnököt, hogy erősítesse meg a középületek és a közlekedési hálózat védelmét. Fokozzuk a megfigyelést, állampolgáraink biztonsága érdekében” – ígérte a Francois Hollande köztársasági elnök.

Az al-Kaida szaharai parancsnoksága felszólította az összes afrikai muzulmán fegyverest, hogy segítsenek a Maliban harcoló hittestvéreiknek.

„A francia és brit keresztes hadseregek célja az, hogy elpusztítsák a növekvő iszlám kalifátust Afrikában” – mondta videó üzenetében az al-Kaida szóvivője, aki megfenyegette Franciaországot, hogy egyenként végeznek a fogságukban lévő nyolc francia tússzal.

atv.hu