Pápai kegyelem

2012.11.29 08:10

Pápai kegyelemmel szabadulhat XVI. Benedek komornyikja

Pápai kegyelemmel karácsonyra szabadul a vatikáni börtönből Paolo Gabriele, XVI. Benedek lopásért másfél évre ítélt volt komornyikja - értesült a Vatican Insider című olasz hírportál.


A Vatikán még nem tett hivatalos bejelentést, de az olasz sajtó biztosra veszi, hogy a kegyelmi kérvény már ott van XVI. Benedek asztalán, és a pápa megbocsát az őt eláruló egykori komornyikjának.
  
A Vatican Insider szerint Paolo Gabriele karácsonykor szabadul, és a kúria a volt munkatársa jövőjéről is gondoskodik: Gabriele nem dolgozhat többé a Vatikán falain belül, de Rómában, egy, a Szentszék által működtetett intézményben kap munkát. Azt nem tudni, hogy megtarthatja-e vatikáni lakását, amelyben letartóztatásáig lakott, és ahol családja most is él.
  
A vatikáni bíróság Gabrielét október 6-án másfél év börtönre ítélte azért, mert a pápai lakosztályból bizalmas vatikáni dokumentumokat lopott el. Október 25-én kezdte meg ítélete letöltését a vatikáni fogdában.
   
A kegyelemről elsőként Federico Lombardi szentszéki szóvivő beszélt, hangsúlyozva, hogy Gabrielének előbb bocsánatot kell kérnie a pápától, és meg kell bánnia bűneit. A kegyelmet kérő levelet Gabriele az ősszel küldte el XVI. Benedek pápának - mondták el a volt komornyik ügyvédei.
   
A pápát 2006 óta szolgáló komornyikot az ítélet után bocsátották el végleg állásából. Addig komornyiki fizetését is megkapta. Az olasz sajtó kezdetben azt feltételezte, hogy a Vatikán nem engedi el Gabrielét, és alacsonyabb beosztásban ugyan, de az apostoli palotákban talál neki elfoglaltságot, így tartva ellenőrzése alatt és a sajtótól távol a volt komornyikot.
   
Gabrielének a Vatikánon kívüli elhelyezése viszont azt jelenti, hogy a kúria a legsúlyosabb fegyelmi intézkedést lépteti életbe, vagyis egykori munkatársát kitiltja a pápai állam területéről.
   
A Vatileaks-botrány egy másik érintettje is elhagyta a Vatikánt: James Michael Harveyt, a Pápai Ház prefektusát XVI. Benedek bíborossá nevezte ki, és az előléptetéssel egyben le is váltotta. Sajtóértesülések szerint hat évvel ezelőtt Harvey protezsálta be Gabrielét a pápai lakosztályba.
   
Az Il Fatto Quotidiano című napilap szerint veszélyben van állítólag a pápa személyi titkárának, Georg Gaensweinnek az állása is.

MTI