Palesztin-izraeli béketárgyalások: Jeruzsálem nem értesült konkrét kezdeményezésről

2013.01.15 09:38

Jordánia is beszáll az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindításába. II. Abdullah jordán király erről a francia Le Nouvel Observateur-nek adott interjúban beszélt.


Jordánia igyekszik tető alá hozni azt a nemzetközi koalíciót, amely újra lendületet adhat a megfeneklett izraeli-palesztin béketárgyalásoknak – jelentette ki II. Abdullah jordán király a francia Le Nouvel Observateur-nek adott vasárnapi interjúban. „Szorosan együttműködünk több európai országgal, beleértve Franciaországot, hogy egy olyan hatásos és kivitelezhető javaslatot tegyünk le az asztalra, amely lehetővé teszi az Egyesült Államok részvételét, valamint vezető szerepét a béketárgyalásokban” – mondta a jordán uralkodó, aki bízik abban, hogy Németország, az Egyesült Királyság, Szaúd-Arábia, Kuvait, valamint az Egyesült Arab Emírségek is részt vesz a folyamatban.

Izrael és a palesztinok között tárgyalások lényegében évek óta nem folynak, miután Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a legutóbbi fordulóban, 2010 őszén előfeltételekhez – a vitatott területeken folytatott izraeli építkezések felfüggesztése – kötötte az egyeztetéseket.
Az izraeli építkezésekkel összefüggésben az uralkodó elmondta: „a világ egységes” az izraeli építkezésekkel szemben Ciszjordániában. „A nemzetközi közösség erősen ellenzi a telepeket, amelyek – véleményünk szerint – a béke fő akadályai” – fogalmazott II. Abdullah.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezzel szemben elmondta: az izraeli építkezések nem akadályozzák meg egy palesztin állam létrehozását. Hozzátette: Jeruzsálem több ízben is arra szólította a palesztin felet, hogy kezdjenek közvetlen, előfeltételek nélküli béketárgyalásokba.

Jeruzsálemi diplomáciai források ezzel egy időben közölték: nincs tudomásuk bármilyen konkrét kezdeményezésről, amelynek célja, hogy ismét egy asztalhoz ültesse a Palesztin Hatóságot és Izraelt.

Az izraeli kormányfő ugyanakkor korábban reményét fejezte ki, hogy az előrehozott választásokat követően lehetősége nyílik arra, hogy Jeruzsálem előfeltételek nélküli tárgyalásokba kezdjen a Palesztin Hatósággal. Benjamin Netanjahu azonban hozzátette: szkeptikus a tárgyalások esélyeit illetően, ugyanis Abbász jelenleg jobban el van foglalva a Hamasszal való szövetkezéssel, mint az Izraellel kötendő békével.

atv.hu / JPost