Pablo tájfun: negyvenen fulladtak meg egy Fülöp-szigeteki iskolában

2012.12.05 11:41

A helyiek által Pablo néven emlegetett, óriási viharnak összesen több mint száz áldozata van. A hatóságok a tájfun érkezésére készülve 60 ezer embert menekítettek biztonságos helyre Mindanao keleti tartományaiban.


Száznál többen haltak meg szerdai összesítések szerint a Fülöp-szigetekhez tartozó Mindanao-szigeten, ahol kedden csapott le a Bopha tájfun.

Egyedül egy kisebb faluban a tájfun legkevesebb negyven halálos áldozatot követelt. Az áldozatok megfulladtak, amikor a vihar okozta esőtömeg valósággal elárasztotta azt az iskolát, ahol a lakók menedéket kerestek.

A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma tovább növekedhet a tájfun sújtotta déli körzetekben. Több embert - köztük katonákat - a hatóságok eltűntnek nyilvánítottak.

Az országos meteorológiai szolgálat előzőleg azt jelentette, hogy a helyiek által Pablo néven emlegetett tájfun keletről nyugatra tartva szeli át a Fülöp-szigeteket, és Palawan szigetén keresztül a Dél-kínai-tenger felé haladva csütörtökön hagyja el az országot. A tájfun azonban irányt váltott, északnyugatnak tart, és a középső Visayas régión - Bohol, Negros és Cebú szigetén - halad majd keresztül.

A Bopha az utolsó a Fülöp-szigeteken a június és november közötti időszakban végigsöprő tájfunok sorában. Augusztusban országszerte 180-an vesztették életüket a hurrikánok és trópusi viharok következtében.

A hatóságok a tájfun érkezésére készülve 60 ezer embert menekítettek biztonságos helyre Mindanao keleti tartományaiban. A szélsőséges időjárás által érintett területeken több mint 150 repülőjáratot felfüggesztettek, az iskolákban pedig nem volt tanítás. A polgári védelem közölte, hogy több helyütt szünetel az áramellátás, a heves esőzések miatt pedig a mindanaói úthálózat egészén akadozik a forgalom.


MTI/hvg.hu