Óriásszúnyogok érkeznek az Egyesült Államokba

2013.03.14 22:39

 

Forrás: csmonitor.com

A napfényes Floridának, ahol egyre másra jelennek meg a hatalmas, embereket magukba temető víznyelők, Burmai óriáskígyók, emberevő cápák, trópusi viharok és egyéb csapások, most a gallinippernek (Psorophora ciliata) nevezett óriásszúnyogok érkezésével is számolnia kell.

A Gallinipper petéi az esős évszak után kelnek ki és Floridában már tavaly is érezhetően megugrott a számuk a Debby trópusi vihar után. Amennyiben idén is hasonlóan sok csapadék esik, számuk megsokszorozódhat.

„A tavalyi számok ismeretében nem lennék meglepve, ha ez történne,” nyilatkozta Phil Kaufman, a Florida Egyetem rovarszakértője. „Az esős évszak beköszöntével, a tavalyi forgatókönyv megismétlődhet.”

A rovarok körében a Gallinipper elég ijesztőnek számít. Petéi képesek évekig „szunnyadni”, várva az áradásból érkező vizek megjelenésére, hogy kikelhessenek. Már lárvaállapotban is ragadozónak számítanak. Megeszik az ebihalakat és más kisebb víziállatokat.

A kifejlett egyedek éjjel nappal táplálkoznak (eltérően a közönséges szúnyogoktól, amelyek csak hajnalban vagy napnyugtakor teszik ezt). A testük rendkívül erős, képesek átharapni a ruházaton, megtámadják a házi és vadállatokat, sőt még a halakat is.

 

„Átlagosan hússzor nagyobbak, mint a közönséges floridai szúnyogok,” mondja Anthony Pelaez, a Tampai Természettudományi és Ipari Múzeum munkatársa. „És ráadásul nagyon gonosz. Nem hagyja békén az embert, csíp és komoly fájdalmat okoz.”

A Gallinipper csípése nem tartalmaz mérget, egyszerűen maga a csípés okoz fájdalmat.

Vajon a rovarölőszerek nem nyújthatnak védelmet a gallinipperekkel szemben? Talán, mondja Kaufman professzor, bár ezek a rovarok, nagy testméretük miatt, ellenállóbbnak bizonyulnak az általános rovarölőszerekkel szemben, még azokkal szemben is, amelyek DEET összetevőt tartalmaznak. Azonkívül a DEET komoly környezetszennyező és egészségkárosító hatása miatt egyes kutatók a túlzott használat miatti veszélyekre figyelmeztetnek. A szert az amerikai hadsereg fejlesztette ki még 1946-ban és az ideggázhoz hasonló hatást fejt ki.

A veszély kezelése/csökkentése érdekében Ephraim Ragasa, Kaufman professzor egyik végzős diákja összeállított egy hasznos tanácsokat tartalmazó dokumentációt a gallinipper szúnyogokról.

A helyzet pozitív oldala, bár a floridaiaknak talán kevés vigasz, hogy a gallinipper lárvák farkasétvágyuknak köszönhetően felfalják más szúnyogfajok és egyéb rovarok lárváit, bár Ragasa szerint ez nem sokat jelent, mert az eredmény viszont még több galliniper egyed lesz. (idok jelei.hu)