Netanjahu: a legnagyobb veszélyt Irán jelenti

2013.06.22 22:26

Jeruzsálemben, a Simon Peresz államelnök 90. születésnapja alkalmából rendezett konferencia utolsó napján felszólalt Natan Sharansky izraeli emberi jogi aktivista és író, Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke, valamint maga az ünnepelt Simon Peresz, Izrael államfője.


Natan Sharansky arról beszélt, hogy Peresz egy olyan elnök, aki azt képviseli a világ felé, hogy Izrael az egyik legoptimistább nemzet a világon. Véleménye szerint az Izraelbe érkező bevándorlók is optimisták, abban bíznak, hogy gyermekeik sikeresebbek lesznek náluk. Sharansky azt is elmondta, az izraeli fiatalok bebizonyították, hogy országukban többre is lehet vinni, mint nyugaton. A politikus ezután kijelentette, hogy ez az első olyan év, amikor a Zsidó Ügynökség nem csak az alijázás szervezésével foglalkozik, hanem a diaszpórában élő zsidók védelmezésével is.

Sharansky beszélt arról is, hogy az ellenségek el akarják törölni Izraelt, ezért el kell mondani a fiataloknak, hogy pontosan milyen feladatuk van hazájuk építésével. Szerinte Izrael azzal támogatja a világot, ha a zsidók hazatérnek országukat erősíteni, és ezen keresztül dolgoznak a világ javára is. Beszédét azzal fejezte be, hogy elmondta: Izrael marad a zsidó otthon, a demokrácia és szabadság földje a Közel-Keleten.

Netanjahu: a legnagyobb veszély Irán

Ezt követően Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke következett, aki beszédében a békére és a biztonságra hívta fel a figyelmet.Elmondta, hogy Izrael nagy kihívások előtt áll, ezért erősnek kell maradniuk. A miniszterelnök szerint a legnagyobb veszélyt Irán jelenti, ezért nem lehet megengedni, hogy atomfegyverhez jusson. Hozzátette, hogy az iráni emberek jobb jövőt szeretnének, de zsarnoki vezetőik ezt nem akarják. Az új iráni elnök kijelentette, hogy garantálni kell a jogot az atomprogramhoz. Netanjahu szerint Rohani programja: tárgyaljunk és dúsítsunk. Elmondta azt is, hogy az előző iráni elnök nyíltan beszélt, és most sem lehet hagyni, hogy becsapják őket, ezért nem adhatják fel a szankciókat.

Ezután a miniszterelnök rátért a gazdaságra. Elmondta, Izrael a legfejlettebb technológiájú ország a világon. Erre példaként említette az orvostudományt és a kikötők fejlesztését. Beszélt a kiaknázatlan földgázmezőjükről , valamint az információs technológia fejlesztéséről is.

Készek tárgyalni

Végül Netanjahu kijelentette, feltétel nélkül készek tárgyalni Ramallahhal, és ebben John Kerry amerikai külügyminisztert is támogatják. A miniszterelnök feltette a kérdést: miért akarják ma megsemmisíteni a zsidó államot az engedmények ellenére is?  Hozzátette, amíg a palesztin vezetés nem fogadja el Izraelt, mint zsidó államot, addig a béke csak illúzió marad.

A jóakarat erősebb az arroganciánál

Végezetül Simon Peresz, Izrael államfője beszélt, és elmondta, a konferencián történtek inspirációt adtak a béke keresése számára. Szerinte sikerült bebizonyítani, hogy a jóakarat erősebb, mint az arrogancia.

atv.hu