Németország: Első ízben kötött homoszexuális pár házasságot az evangélikus egyházban

2013.08.28 20:34

Németország: Első ízben kötött homoszexuális pár házasságot az evangélikus egyházban

 

A lépés megítélése Németországban az evangélikus egyházat is megosztja.

Első ízben kötött házasságot homoszexuális pár a németországi Hessen tartományban. Az evangélikus egyház nemcsak megáldotta a frigyet, hanem egyházjogilag is okiratba foglalta. Szombaton két, állami házasságot kötött férfi mondta ki egymásnak istentisztelet keretében az igent az Offenbach melletti Seligenstadtban – számolt be az esetről a német katolikus hírügynökség.

Az evangélikus egyház is megosztott a lépés megítélésében. A Herborn Evangélikus Közösségi Egyesülés képviselője, Eberhard Hoppe az ARD-nek azt hangsúlyozta, a Biblia egyértelműen kimondja, a házasság egyedül a nő és férfi közötti kapcsolat számára fenntartott. A Hessen-Nassau Evangélikus Egyház elnöke, Volker Jung viszont védelmébe vette az esketést: „Bár a Biblia valóban betegségként és bűnként értékeli a homoszexualitást, de ez az akkori időkre volt érvényes. Mi azt valljuk, a homoszexualitás a teremtés része, és oda kell fordulnunk azokhoz, akik homoszexualitásukat felelősségtudattal élik meg” – fogalmazta meg véleményét Jung.

Az Evangélikus Egyház Zsinata Hessenben és Nassauban (EKHN) már júniusban kimondta, a férfi és nő közötti hazássággal azonos elbírálásban szeretné részesíteni a homoszexuális párokat. E szerint a már tíz éve gyakorolt áldás homoszexuális párok számára most kibővül, és a frigy egyházjogilag elfogadott házasságkötésnek számít. A nagy többséggel elfogadott szabályozás a következőt nyilvánítja ki: „Abból indulunk ki, hogy az azonos nem iránti érdeklődés a természetes életfeltételekhez tartozik. A homoszexualitást a teremtés részének tekinthetjük.”

 

Forrás: https://www.magyarkurir.hu/