Négy amerikai romboló is harcra kész Szíria ellen

2013.08.28 20:43
Négy amerikai romboló is harcra kész Szíria ellen
 
 
A Földközi-tenger keleti medencéjében négy bevetésre kész romboló, valamint meg nem nevezett számú tengeralattjáró várja Barack Obama elnök Szíriával kapcsolatban meghozandó döntését - írta keddi számában egy amerikai katonai tisztségviselőre hivatkozva a The Washington Times.
 
A "felkészült és pozícióba fejlődött" Mahan, a Gravely, a Barry és a Ramage romboló fedélzetén egyenként mintegy 90 Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgép található. A Mahannek az amerikai hadihajók eredeti rotációs menetrendje szerint a múlt héten el kellett volna hagynia a Földközi-tengert, ám a 6. flotta parancsnoka maradásra utasította.

Az Egyesült Államok a várakozások szerint a tengerről és/vagy a levegőből indítandó, manőverező robotrepülőgépekkel mért csapásokkal fog válaszolni a szíriai kormány által állítólag elrendelt vegyifegyver-támadásokra. A közelmúltban Fölközi-tengerre érkezett a Harry S. Truman repülőgép-hordozó is, de az alapvetően az afganisztáni műveletekre összpontosít, és várhatóan nem vesz majd részt a Szíria elleni katonai fellépésben. A térségben állomásozik több, manőverező repülőgépekkel felszerelt tengeralattjáró is, ezek elhelyezkedése azonban titkos, mert fedélzetükön különleges műveleti egységeket is szállítnak.

A lap emlékeztetett rá, hogy Martin Dempsey, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának főnöke szombaton a Fehér Házban ismertette a Szíriával szembeni katonai fellépés lehetséges módozatait, köztük manőverező robotrepülőgépek bevetését is. A tábornok a maga részéről nyilvánosan állást foglalt a katonai beavatkozás ellen, rámutatva egyebek között arra, hogy egy ilyen művelet több milliárd dollárba kerülne.

A Rasmussen Reports legfrissebb közvélemény-kutatása szerint az amerikai választóknak mindössze a 31 százaléka támogatná a Szíria elleni támadást, ha bebizonyosodna Damaszkusz felelőssége a gáztámadásokban.

(MTI)
 
Forrás: bumm.sk