Moszkva nem köt fontos megállapodásokat a NATO-val

2012.12.04 21:52

Moszkva egyelőre nem köt bizalomerősítő megállapodást a NATO-val - közölte a NATO-Oroszország Tanács brüsszeli ülésével kapcsolatos értesüléseit kedden a Kommerszant című orosz napilap.


A tekintélyes politikai-gazdasági napilap úgy tudja, hogy a tanácskozáson - amelyen Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli az orosz kormányt - semmilyen kulcsfontosságú megállapodásra nem lehet számítani, mivel nem sikerült előkészíteni a NATO és Oroszország közötti, úgynevezett közös bizalomerősítő térségről szóló egyezményt. A kezdeményezés Németországtól indult ki, Lengyelország is támogatta, viszont nem kapta meg az összes NATO-tagállam hozzájárulását.
   
Brüsszelben ezzel a megállapodással szeretnék kimozdítani a 28 NATO-tagállam és Moszkva viszonyát abból a zsákutcából, amelybe az az európai rakétavédelmi pajzs körüli ellentétek miatt jutott. Az orosz lap tudomása szerint a bizalomerősítő intézkedések sorába tartozna a közös NATO-orosz hadgyakorlatok számának növelése valamint a katonai tervezésre, illetve a védelmi szektor reformjára vonatkozó információcsere intenzívebbé tétele.
 
Ehelyett várhatóan a 2013-ra tervezett közös rendezvényekről szóló megállapodást írják alá Brüsszelben, valamint a NATO irányítása alatt álló afganisztáni nemzetközi haderő (ISAF) és Oroszország további együttműködését vitatják meg a külügyminiszterek.
   
A Kommerszant tudomása szerint a NATO nehezményezi, hogy még mindig nem kezdődött meg Uljanovszkban az afganisztáni nemzetközi haderő teherszállítmányainak tranzitja. A Moszkvától délkeletre lévő, Volga-parti nagyváros nemzetközi repülőterén kialakított átrakodó bázisról a Volga-Dnyepr légitársaság szállítaná a nem katonai célú teherárut, de mint Brüsszelben kifogásolják, a társaság túl sokat kér a szolgáltatásért. Erről is szó lesz Szergej Lavrov brüsszeli tárgyalásain, ahol az orosz külügyminiszter külön megbeszélést folytat Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkárral.

MTI