Morgellons szindróma: szörnyű valóság vagy tömeghisztéria?

2013.05.23 22:11

корь болезнь ребенок

Fotó: Flickr.com
 

Amennyiben még nem tudnak az elmúlt 10 év legellentmondásosabb és legtitokzatosabb betegségéről, akkor itt az ideje megismerkedni vele közelebbről. Ugyanakkor legyenek óvatosak… nehogy Önökön is jelentkezzenek a furcsa tünetek. Ellenszer egyelőre nincs. Ha még mindig nem riadtak meg, akkor ez a cikk Önöknek szól.

A világ először nem olyan régen, 2002-ben hallott a Morgellon szindrómáról, amikor Mary Leitao, aki a szülési szabadságig nővérként dolgozott egy kórházban, a fia, Andrew száján lévő gennyes tályogban egy vékony szálat vett észre, amely a kutyatej pihéjére hasonlított. Hamarosan kisebb sebek jelentek meg a fiú egész testén, amiben fehér, fekete, piros szálak jelentek meg. A kicsi panaszkodott anyjának, hogy úgy érzi, mintha „a bőre alatt bogarak másznának”. Mary Leitao nyolc orvost keresett fel, hogy kiderítse, mi is történik a fiával, de nem kapott egyértelmű választ. Minden orvos egyöntetűen azt mondta, hogy a gyerek egészséges, a szálak pedig, amelyek a sebhez ragadtak, a ruhából származnak.

Mary úgy döntött, hogy magánnyomozásba kezd (hiszen orvosi végzettséggel rendelkezik) és miután mikroszkóp alatt megvizsgálta a szálakat megállapította, hogy azok nem a ruha, ágynemű vagy plüssállatok szintetikus szálai, amelyek esetleg hozzátapadtak a fiú bőréhez. Miután utána olvasott az interneten, megtudta, hogy nem csak az ő fia szenved ebben a betegségben, amelyet az orvosok nem akarnak elismerni. Így Mary a férjével együtt létrehozott egy szervezetet a betegség kutatására, amelyet Morgellons kórnak neveztek el.

Arról, hogy mik a betegség tünetei az Oroszország Hangjának a bőrgyógyász Alekszandr Cvetkevics mesélt:

- Az én praxisomban csupán két beteggel találkoztam, akik hasonló betegséggel küzdöttek. Mindkettőnek duzzadt, ödémás bőre volt helyenként sebekkel. Ez elsősorban az intenzív vakarózás miatt alakult ki, hiszen szüntelen viszketést éreztek. A vizsgálat során semmilyen szálakat nem találtam, amelyre a páciensek panaszkodnak. Számos klinikai vizsgálatot elvégeztünk a parazitákra/élősködőkre nézve, azonban semmit sem találtunk. Azt gondolom, hogy a viszketés idegi eredetű. De hát mit csinálnak azok az emberek, akik megbetegednek? Sajnos nem orvoshoz mennek, hanem az interneten keresnek információt. Ott aztán rátalálnak valamilyen fórumra, ahol megkérdőjelezhető szakemberek vagy átlagemberek adnak tanácsokat, hogy hogyan gyógyítsuk magunkat. Ez egy ördögi kör. Az emberek pedig, akik elolvastak mindenféle szörnyű információt az interneten, maguknak állítják fel a diagnózist, majd egyetlen orvos sem képes őket meggyőzni arról, hogy egészségesek. Úgy vélem, hogy a Morgellons kór pszichés alapú, és a „betegek” nem a terapeuták és a bőrgyógyászok, hanem a pszichiáterek páciensei.

A legszörnyűbb pedig, hogy a betegségben szenvedők száma egyre több. 2012-ben csak az USA-ban több, mint 5 millió ilyen esetet regisztráltak. A betegek biztosak abban, hogy titokzatos szálakat húznak elő közvetlenül a gennyes elváltozásokból, valamint még azt is állítják, hogy a bőrükben élősködők tojásaihoz hasonló valamit látnak. Annak érdekében, hogy ezzel megbirkózzanak, állandóan mosakodnak, véresre dörzsölik a bőrüket, majd alkohollal vagy ecettel fertőtlenítik a testüket.

Az orvosok és a pszichiáterek úgy vélik, hogy a szálak (néha találkoznak velük) külsőleg kerülnek oda, azaz egyszerűen megragadnak a sebeken. A betegek úgy gondolják, hogy a kormány szándékosan figyelmen kívül hagyja a betegségüket, hiszen titkos kísérleteket végeznek az embereken. Némelyek úgy vélik, hogy a szálak a génkezelt ételektől jelennek meg.

Így vagy úgy, de a „betegek” száma kétségekre ad okot… Lehetséges, hogy több millió ember nem tud megkülönböztetni egy ruhából származó szálat attól, ami a sebes bőrükön van? És az orvosok miért hivatkoznak pszichés megbetegedésre vagy hallucinációra? Azt megmondani, hogy hol van az igazság ebben a történetben, nagyon nehéz. Egy azonban biztos: ha egy nap az egész testüket átható elviselhetetlen viszketésre ébrednek – forduljanak orvoshoz. Lehetséges, hogy ez egyszerűen csak stressz?