Merkel az orosz-ukrán gázvita rendezésére szólított fel

2014.09.16 14:59

A kelet-ukrajnai fegyveres válságban érintett felek közötti tűzszüneti megállapodás betartásának fontosságát hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár, José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Vlagyimir Putyin orosz államfő hétfő este.

Moszkvai hivatalos közlések szerint Putyin külön-külön telefonbeszélgetést folytatott két partnerével, de mindkettőn kiemelt jelentőséget tulajdonítottak a tíz nappal ezelőtt életbe lépett fegyvernyugvásnak, írja az MTI. Állásfoglalásuknak a hírügynökségi kommentárok szerint külön nyomatékot ad, hogy a beszélgetéseket megelőző nap a legvéresebbnek bizonyult Kelet-Ukrajnában a tűzszünet kezdete óta.

A válságövezetből érkezett jelentések vasárnap több halottról is beszámoltak, és a szembenállók - az ukrán kormányerők, illetve az oroszbarát szakadárok - egymást vádolták a fegyvernyugvás megszegésével. Berlini közlés szerint Merkel hétfőn fontosnak mondta, hogy Oroszország is visszavonja csapatait Ukrajnából. A kancellár értésre adta, hogy ez is feltétele a béketerv sikerének.

 

Putyin mostani megbeszélésein szó esett arról a múlt hét végén született megállapodásról is, amelynek értelmében 2015 végéig elhalasztják az EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás életbe léptetését. Valamennyien pozitívan értékelték a döntést, amely kedvezőtlen fogadtatásra talált viszont Ukrajnában.

Merkel cserébe azt kérte - és ezzel Putyin is egyetértett -, hogy folytatódjanak a tárgyalások Moszkva és Kijev között az orosz gázszállításokról. A két fél tavasszal és nyár elején Brüsszel közvetítésével folytatott egyeztetéseket a gázárvita megoldása érdekében, de a nézeteltéréseket nem sikerült elsimítani.

(index.hu)