Melegházasságról szóló nyilatkozatok miatt hagyják faképnél egyházukat a finnek

2014.12.02 09:15

Finnek ezrei lépnek ki az egyházból, miután az érsek kedvezően nyilatkozott az egyneműek házasságának engedélyezéséről, mások meg azért, mert egy másik egyházi vezető éppen hogy nem nyilatkozott annyira kedvezően.

Több mint tízezer finn lépett ki péntek óta az evangélikus egyházból az egyneműek közötti házassággal kapcsolatos állásfoglalások miatt az egyházból való kiválásokat nyilvántartó internetes oldal szerint. A finn parlament pénteken jóváhagyta azt a kezdeményezést, amely engedélyezi az egyneműek házasságát. Az indítványt támogatta Kari Mäkinen érsek is. 

Az érsek pénteken kijelentette: "szívből örül" a szavazás eredményének. A kijelentés azonban csalódást okozott az egyház legkonzervatívabb tagjai körében és péntektől vasárnapig több mint 13 ezer ember lépett ki az egyházból az erre a célra fenntartott eroakirkosta.fi internetes oldalon keresztül. 

"Az érsek az egyházon belüli liberálisoknak szánta az üzenetét, de az az egyház ellen fordult" – fejtette ki Petri Karisma, az oldalt létrehozó Szabadgondolkodók Ligájának elnöke közleményében. Az eroakirkosta.fi adatai szerint vasárnap több mint 5200 ember hagyta el az egyházat. 

Ugyanezen a napon az evangélikus egyház egy másik magas rangú vezetője kijelentette, hogy a parlamenti döntés nem változtatta meg a házasság fogalmát. Az ugyanis az evangélikus egyház szerint nő és a férfi között jöhet létre. Ez a kijelentés viszont a liberálisokat késztette az egyház elhagyására a Szabadgondolkodók Ligája szerint. 

Jelenleg a finnek 75 százaléka tagja az evangélikus egyháznak, míg az 1970-es években még több mint 90 százalékuk. A finn alkotmány rögzíti az egyház és az állam különválását, de az egyház kedvezményezett közjogi státussal bír. Az adóhivatal egyházi adót szed számára. Az egyház elhagyásával az egyházi adó fizetése is megszűnik. (hvg.hu)