Melegellenes tüntetés Párizsban: százezrek vonultak fel

2014.02.04 15:37

 

 

Több mint százezren tüntettek vasárnap Párizsban és Lyonban a francia szocialista kormány családpolitikája, nevezetesen a meleg párok jogainak törvényesítése ellen.

Melegellenes tüntetés Párizsban: százezrek vonultak fel

A demonstráció szervezője, a Manif pour tous nevű konzervatív ernyőszervezet csak több tízezer résztvevőre számított. A mozgósításban részt vettek katolikus szervezetek mellett muszlimok is. A kormány legalább kétezer rendőrt mozgósított a rendezvények békéjének megőrzésére. A tüntetés kezdetén előállították egy szélsőjobboldali csoportosulás tucatnyi tagját, akik csatlakozni akartak a párizsi menethez. A demonstrálók legtöbbje középosztálybeli család volt, kisgyerekeiket is magukkal vitték a szülők. "Hollande, nem akarjuk a törvényedet!" - skandálták a felvonulók, utalva az új családjogi törvényre, amelyet áprilisban készül elfogadni a kormány.

 

A tüntetők helytelenítik az olyan orvosi beavatkozások legalizálását, amelyek segítenék, hogy azonos nemű pároknak genetikailag is - részben - saját gyerekük legyen, így például női pár esetén a mesterséges megtermékenyítést, férfi párnál a béranyaságot. A francia kormány miniszterei hiába hajtogatják, hogy ilyen pontok nem is szerepelnek a családjogi törvény tervezetében, a tüntetők nem hisznek nekik, illetve úgy vélik, hogy idővel a kormány módosítgatásokkal belemesterkedné ezeket is a törvénybe.

melegellenes tüntetés párizsbanMelegellenes tüntetés Párizsban

"Nem vagyunk naivak!" - mondta újságíróknak Philippe Barbarin, Lyon érseke, aki városában a menet élére állt Kamel Kabtane-nal, a Nagy Mecset rektorával együtt.

A százezres tüntetői összlétszám rendőrségi adat. A szervezők szerint Párizsban félmillióan voltak a felvonulók, Lyonban pedig 40 ezren. A rendőrség 80 ezerre és 19 ezer 500-ra becsülte a tüntetők párizsi és lyoni seregét.

Manuel Valls belügyminiszter felszólította a mérsékelt jobboldalt, hogy határolódjon el a mozgalomtól, amely nem hajlandó elfogadni a parlamentáris rendszer demokratikus döntéseit.