Megkezdődött a francia légi csapás az Iszlám Állam ellen

2014.09.20 12:08

Megkezdődtek pénteken a francia légi csapások Irakban, egy nappal azután, hogy Francois Hollande francia elnök engedélyezte a francia légierő bevetését az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihádistái ellen.

Ma reggel 9 óra 40 perckor a Rafale gépeink végrehajtották az első légi csapást az Iszlám Állam nevű szervezet terroristáinak egyik logisztikai raktára ellen Irak északkeleti részén. A célpont teljesen megsemmisült

- közölte a francia elnöki hivatal.

Hollande csütörtökön jelentette be, hogy az iraki vezetés kérésére engedélyezi az Iszlám Állam dzsihádistái ellen a légi csapásokat. Ugyanakkor mint mondta, ennél tovább nem mennek, nem lesznek szárazföldi erők, és nem fognak beavatkozni Irakban.

 

A francia erők már hétfőn megkezdték a felderítő repüléseket Irak felett: gépeik az Egyesült Arab Emirátusokból szálltak fel, ahol jelenleg 6 vadászgépet és mintegy ezer katonát állomásoztatnak.

Menekülnek a kurdok

Ahogy azt már csütörtökön megírtuk, az Észak-Szíriában harcoló Iszlám Állam elfoglalt 16 falut a török határ közelében. Mostanra pedig csaknem ezer szíriai kurd falusi lakos gyűlt össze a határnál, és a hírek szerint a török hatóságok a feszült helyzet nyomására elkezdték beengedni az országba a menekülteket.

A zömmel nőkből és gyerekekből álló tömeg a határtól 20 kilométerre lévő Dikmetas török faluval szemben gyűlt össze a szíriai oldalon. Péntek reggel török területen mintegy száz ember tüntetett amiatt, hogy a hatóságok nem engedik be az országba a menekülteket. A biztonsági erők könnygáz bevetésével oszlatták szét a kisebb tömeget.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök utasította a határ menti tartományok kormányzóit, hogy sokszorozzák meg a határ szíriai oldalán várakozó menekültek segélyezését. A kormányfő hozzátette, hogy Ankara elsősorban Szírián belül akar segíteni a lakosoknak. (index. hu)