Kravcsuk: Ukrajna a polgárháború szélére sodródott

2014.01.29 15:43

Leonyid Kravcsuk volt ukrán elnök szerdán felajánlotta, hogy Leonyid Kucsma volt államfővel együtt közvetít a vezetés és az ellenzék között a válság rendezése érdekében. Helyzetértékelése szerint az ország a polgárháború szélére sodródott.

Ukrajna első államfője - 1991 és 1994 között töltötte be a posztot - a parlament ülésén azt is felajánlotta, hogy a közvetítésről kész személyesen is tájékoztatni a lakosságot. Mint mondta, ennek köszönhetően az emberek tudni fogják, ha nem teljesül valami a megállapodásokból, és azért melyik oldal lesz a felelős. A közvetítői szerepre szerinte azért van szükség, mert mélységes bizalmatlanság alakult ki az ellenzék és Viktor Janukovics jelenlegi elnök között. Felszólította a parlamenti képviselőket, hogy felelősséggel kezeljék az országban kialakult helyzetet, állítsák meg az állam irányíthatatlanná válásának folyamatát.

"Az egész világ és Ukrajna is elismeri, hogy az állam a polgárháború szélére sodródott. Az országban kettős hatalom van. A tiltakozó akciók felkeléssé nőtték ki magukat. Nevezzük nevükön a dolgokat: az országban forradalom zajlik" - hangoztatta az exelnök.

Kravcsuk tavaly decemberben széles körű, úgynevezett nemzeti kerekasztal-megbeszéléseket szervezett a volt elnökök, a jelenlegi vezetés, az ellenzék, a tüntetők és a társadalmi szervezetek, valamint az egyházak képviselőinek részvételével. A kezdeményezés azonban nem vezetett eredményre, miután sem Janukovics elnök, sem az ellenzék nem volt hajlandó ebben a formában folytatni a tárgyalásokat. Jelenleg jóval szűkebb körben zajlanak a tárgyalások a válság rendezésére, ezeken Janukovics elnök, a három parlamenti ellenzéki párt vezetői, illetve Olena Lukas igazságügyi miniszter és Andrij Portnov, az elnöki hivatal vezetője vesz részt. A legutóbbi tárgyalásuk hétfőn volt, akkor állapodtak meg abban, hogy hatályon kívül helyezik a tüntetésellenes törvényeket.

Lehet még rendkívüli állapot

Ahogy beszámoltunk róla, Arszenyij Jacenyuk ukrán ellenzéki pártvezető szerint nem került le a kijevi hatalom napirendjéről a rendkívüli állapot bevezetése

.A Haza párt vezetője erről egy kijevi televíziónak adott interjúban beszélt, nyilatkozatát szerdára virradóra idézte UNIAN hírügynökség. "Az erőszak alkalmazásának forgatókönyvét nem vették le a napirendről. Ez létezik. Ma olyan információ jelent meg, hogy a katonai alakulatokhoz eljutatták Janukovics elnök üzenetét az alkotmányos rend helyreállításának szükségességéről, más szavakkal arról, hogy a katonaság támogassa a hivatalban lévő elnököt" - mondta Jacenyuk.

Viktor Janukovics államfő a minap miniszterelnöki tisztséget ajánlott Jacenyuknak, amit az ellenzéki politikus elutasított. "Biztos vagyok abban, hogy amennyiben az elnök a rendkívüli állapot bevezetéséről szóló rendelet aláírását választja, azzal szentesíti az áldozatok százait, a vérontást és az ország megsemmisítését" - mondta a politikus.

Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt elnöke arról beszélt, hogy nem tartja elegendőnek Mikola Azarov ukrán miniszterelnök lemondását. A politikus kedden újságírók előtt úgy vélekedett, hogy Azarov azért nyújtotta be lemondását, hogy megőrizze tekintélyét. Hangsúlyozta, hogy az egész kormány felelős azért, ami két hónapja az utcákon történik. Kijelentette: Azarov távozása "nem győzelem, csak egy lépés a győzelem felé". Véleménye szerint a tüntetők addig nem hagyják el a Majdant (a kijevi Függetlenség terét), amíg az egész vezetés, Viktor Janukoviccsal az élen nem távozik a hatalomból.

Klicskóval egyetértve, Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt elnöke kifejtette: a miniszterelnök lemondása annak jele, hogy a hatalom nem vállalja a politikai felelősséget azért, ami most Ukrajnában folyik. A pártelnök újságírói kérdésre közölte, hogy jelenleg nincs napirenden az ellenzék részvétele az új kormányban, mivel egyelőre nem tudni, milyen összetételű kabinetet ajánl Janukovics elnök a parlamentnek elfogadásra, egyáltalán kíván-e benne helyet adni az ellenzéknek.

Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő keddi üzenetében hangsúlyozta, hogy nem az ellenzék győzelme, hanem az emberek harcának eredménye Azarov távozása a miniszterelnöki posztról, valamint a tüntetéseket korlátozó "diktatórikus" törvények eltörlése. "A győzelem, amelyet ma kiharcolt a Majdan, az első sikeres lépés, de ez még nem elegendő" - szögezte le a politikus. Arra kérte az embereket, hogy ne hagyják abba a küzdelmet, amíg teljesen "fel nem szabadul Ukrajna a diktatúra alól".

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök bírálta kedd este az Európai Uniót, amiért az magas rangú küldöttet meneszt Ukrajnába. Putyin szerint a lépés politikai beavatkozásnak is tekinthető. Az orosz államfő mindezt Brüsszelben mondta az EU és Oroszország egynapos csúcstalálkozójának értékelésekor. "El tudom képzelni, hogy mi lenne európai partnereink reagálása arra, ha a mi külügyminiszterünk egy ország válságának kellős közepén odalátogatna egy Európa-ellenes tüntetésre és további cselekvésre buzdítaná a demonstrálókat" - mondta Putyin hozzátéve, hogy minél több valahol a közvetítő, annál több a probléma.

 Az orosz elnök szerint az EU túl elnéző az ukrán ellenzékkel, amelynek egyes tagjai rasszista és idegengyűlő kijelentésekkel népszerűsítik magukat.

Ami az EU Ukrajnába menesztett küldöttségét illeti, Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Kijevbe utazott. Ashton a héten amúgy is Ukrajnába látogatott volna, de előbbre hozta utazását, hogy segítsen a válság rendezésében.

 

atv.hu / MTI