Kíváncsiak a bíborosok: a Vatileaks-dossziét akarják

2013.03.03 19:51

Egyházfő hiányában nyolc év óta először elmaradt a vasárnapi Úrangyala-imádság, miközben a Rómába érkező bíborosok a XVI. Benedek által titkosított Vatileaks-dosszié tartalmáról is tanácskozni kívánnak hétfőn kezdődő találkozóikon.

Százfős, többségében olasz zarándokcsoport imádkozott vasárnap délben a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablaka alatt, miközben a turisták a zárva maradt pápai ablakot fotózták. XVI. Benedek 2005-ös megválasztása óta először maradt el az Angelus. A lemondott pápa helyett egyre több bíborost látni a Vatikán körüli utcákon. Az új egyházfő megválasztására Rómába szólított bíborosok egymás után érkeznek meg, és a konklávéig szabadon mozoghatnak és nyilatkozhatnak.

Hétfőn kezdik meg a kongregációkban való tanácskozást az egyházról, amelynek során a konklávé időpontjáról is döntenek. „A kongregációkban a 80 évesnél fiatalabb pápaválasztó és az idősebb nem pápaválasztó bíborosok is részt vesznek. A több napig tartó tanácskozáson mindenki szabadon szót kérhet akármilyen témában. Az esetleges pápautód keresése csak ezután kezdődik” – mondta el a nyolcvan év feletti, portugál Jose Saraiva Martins, a Szentté Avatási Kongregáció nyugalmazott prefektusa az Il Messaggero római napilapnak.

Ez nem olyan, ahogy azt Dan Brown leírta

Hozzátette: „a konklávéba belépő összes bíborosnak ugyanakkora esélye van, hogy pápává válasszák. A sajtó nem érti meg, hogy az egyház nem Dan Brown könyve és a pápaválasztás nem olyan, mintha új államfőt választanának”.

A bíborosokat a Vatileaks-dosszié is foglalkoztatja
A bíborosokat a Vatileaks-dosszié is foglalkoztatja
Fotó: Europress/AFP

„Nem az számít, milyen színű vagy nemzetiségű lesz az új egyházfő, ennél sokkal több kell hozzá” – hangoztatta a hetvenéves Oscar Rodriguez Maradiaga bíboros, hondurasi érsek az olasz televíziónak. Elmondta, hogy a 2005-ös konklávén bíborostársai rá is szavaztak: „amikor az ember meghallja a saját nevét, félelem fogja el. A pápaság nem olyan megbízatás, amelyre az ember vágyna, de amikor az Úr erre szólít, erőt is ad hozzá”.

Maradiaga hangsúlyozta, hogy a kongregációkon téma lesz a Vatileaks-dosszié is. „A konklávéba való belépés előtt tudnunk kell, mi van benne és kit érint a bíborosok közül" – fogalmazott.

A konklávén megtudhatnak egyet s mást a Vatileaks-dossziéról

XVI. Benedek lemondása előtt titkosította a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatási ügyéről készített jelentést. Ennek szerzői, Julian Herranz, Jozef Tomko és Salvatore De Giorgi nyolcvan év feletti bíborosok azonban részt vesznek a konklávén és a titoktartás megsértése nélkül „hasznos információkkal szolgálhatnak”.

A Corriere della Sera című napilapnak nyilatkozó hetvenéves Ruben Salazar Gomez bíboros, bogotai érsek kijelentette, hogy „az egyetemes egyház sokkal több és fontosabb, mint a római kúrián belüli ilyesfajta ügyek”. A bíborosok közül egyesek gyors konklávét jósoltak, mások szerint a mostani pápaválasztás hosszúnak ígérkezik.

Az Il Messaggero vasárnap négy bíborosra szűkítette az esélyes pápajelölteket, Marc Ouellet québeci, Erdő Péter esztergom-budapesti, Odilo Scherer Sao Paulo-i és Angelo Scola milánói érsekre. Az olasz sajtó szerint azonban „nem csak a pápa számít”, hanem az is, kit választ maga mellé szentszéki államtitkárnak.

A konklávét az eddigi szabályozás szerint 15 nappal a trónüresedés után van mód elkezdeni, de XVI. Benedek a minapi motu proprio, vagyis saját kezdeményezésű döntésével a bíborosi kar kezébe helyezte a döntést, ezek után előrébb lehet hozni. Federico Lombardi szentszéki szóvivő múlt heti sajtótájékoztatóján utalt is rá, március 11. lehet a start időpontja, Erdő Péter bíboros viszont ennél valamivel későbbre teszi a kezdést. A nagyhétre (március utolsó hete) már jó eséllyel lehet új pápánk, a Vatikán ugyanis várhatóan nem hagyja főpásztorok nélkül a világ egyházmegyéit már virágvasárnapra (március 24.) sem. (Forrás: mno.hu)