Kezdődik...

2012.11.12 21:58

Palesztin rakétaeső: izraeli beavatkozás készülhet Gázában?

Újabb rakétatámadás érte Izraelt a Gázai-övezetből – a hétvége folyamán mintegy 100 rakétát és gránátot lőttek át palesztin terroristák. Az izraeli légierő légitámadásokkal válaszolt, és szárazföldi beavatkozással fenyegette meg a Hamaszt.

 

Vasárnap éjfél óta mintegy 13 újabb rakétát lőttek ki palesztin terrorszervezetek Izraelre – a támadásokban négy civil megsebesült, 36 polgár pedig sokkos állapotba került. A palesztin rakétatámadások véget vetettek az Iszlám Dzsihád terrorszervezet által egyoldalúan kihirdetett fegyverszünetnek, ugyanis az izraeli légierő a támadásokat követően megtorló csapást mért a Gázai-övezetben található terrorista célpontokra.

A Gázai-övezetből már három napja lövik Izraelt – a hétvége során több mint 100 rakétát lőttek ki dél-izraeli városokra, Szderótban három civil megsebesült a becsapódó lövedékek repeszeitől.

Az izraeli Iron Dome (Vaskupola) nevű rakétaelhárító rendszer két Askelon felé tartó lövedéket még a levegőben semlegesített, egy Grád rakéta azonban becsapódott a szomszédos Netivotban, ahol egy üresen álló házat rongált meg súlyosan.

Hétfő hajnalban az izraeli légierő válaszcsapást mért: a vadászbombázók egy, a terroristák által használt csempészalagutat, egy fegyverraktárt a Gázai-övezet északi részén, valamint az övezet déli részén kialakított rakétaindító állomást támadtak – közölte az izraeli hadsereg sajtóirodája.

A sorozatos támadások miatt izraeli vezetők arra figyelmeztetnek, hogy a Hamasz terrorszervezet egy újabb katonai beavatkozást kockáztat a Gázai-övezetben. Ehud Barak védelmi miniszter szombaton közölte: „ha arra kényszerítenek minket, hogy térjünk vissza a Gázai-övezetbe, és a Hamaszra történő csapással tegyünk rendet a civilek nyugalma biztosítása érdekében, nem fogunk hezitálni. Azonban ennek a Hamasz fogja megfizetni az árát, és az fájdalmas lesz” – figyelmeztetett az izraeli védelmi miniszter.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szintén arra figyelmeztetett, hogy Jeruzsálem készen áll az erélyesebb beavatkozásra. „A világnak meg kell értenie, hogy Izrael nem fog tétlenül ülni a támadások közepette” – mondta.

Az izraeli miniszterelnök katonai vezetőkkel is egyeztetett a Gázai-övezet mentén kialakult válságos helyzettel kapcsolatban.
atv.hu / JPost