Izraeli gépek libanoni célpontot bombáztak

2013.01.30 20:02

Izraeli harci repülőgépek libanoni célpontot bombáztak szerdára virradó éjjel - közölték londoni diplomáciai és biztonsági források. Az AFP francia hírügynökség pedig azt jelentette, hogy az izraeli gépek egy olyan konvojt támadtak, amely állítólag Szíriából szállított fegyvereket Libanonba.

A libanoni hadsereg szerdán ugyancsak közleményben jelentette be, hogy négy izraeli repülőgép helyi idő szerint hajnali 2 órakor megsértette az ország légterét, több órán keresztül dél-libanoni falvak felett körözött, mielőtt elhagyta volna a légtért. A hadsereg közleményében beszámolt arról is, hogy nyolc másik repülőgép kedden hasonló légtérsértéseket hajtott végre. 

Egy libanoni biztonsági forrás közölte, hogy az elmúlt napokban erősödött a libanoni légtér feletti izraeli katonai aktivitás. A hét elején Izrael az északi Haifa város közvetlen közelébe telepített egy üteget a Vaskupola (Iron Dome) nevű új rakétavédelmi rendszeréből. Haifa 2006-ban a libanoni Hezbollah radikális szervezet egyik fő célpontja volt az Izraellel vívott háborúban. 

Izrael az elmúlt napokban többször is aggodalmának adott a szíriai polgárháború és ennek kapcsán amiatt, hogy illegális fegyverszállítmányok a Hezbollah vagy Izraellel ellenséges más szíriai csoportok kezére juthatnak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap egy nyilatkozatban azt állította, hogy a zsidó állam biztonsága súlyos fenyegetésnek van kitéve. Netanjahu ennek kapcsán Iránra, valamint a szíriai vegyi fegyverekre utalt. A francia hírügynökség jelentése szerint az izraeli gépek által támadott konvoj szerdára virradóan érkezett Libanonba. 

A támadás helyszínét az AFP által idézett forrás nem közölte. MTI