Irán nem tárgyal nukleáris programjáról az Egyesült Államokkal

2013.02.07 13:22

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfeslőbb vallási vezetője visszautasította az Egyesült Államok által felajánlott kétoldalú egyeztetéseket a teheráni atomprogramról – írja a BBC.


Egy internetre felkerült beszédben Ali Hamenei ajatollah azt nehezményezte, hogy az Egyesült Államok tárgyalásokat javasol, miközben – mint fogalmazott – „Iránra szegezi a fegyvereit”.

Szombaton Joe Biden amerikai alelnök javasolta az iráni rezsimnek, hogy a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai, és Németország) mellett február végén kezdjenek kétoldalú tárgyalásokba is.  

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok szerdán újabb pénzügyi szankciókkal sújtotta Iránt, amely vitatott atomprogramja miatt már eddig is kapott egy sor nemzetközi büntetőintézkedést.

Nyugati államok, valamint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint Irán nukleáris fegyver előállításán dolgozik. A NAÜ még 2011 november végén olyan információk birtokába jutott, amelyek alátámasztják, hogy Irán atombombák létrehozásához szükséges teszteket hajtott végre.

Ezt az aggályt pedig az Iránnal folytatott egyeztetések sem oszlatták el, ugyanis a hatok az elmúlt években tárgyaltak ugyan Teheránnal, de a megbeszélések nem hoztak érdemi áttörést.

Az amerikai alelnök egy németországi biztonsági konferencián ajánlotta fel a közvetlen tárgyalásokat, de az iráni vezető szerint az ilyen megbeszélések „nem oldanának meg semmit.”

atv.hu / BBC