Hollande: „Háború veszélyével állunk szemben Európa kapujában”

2015.02.09 13:22
Hollande: „Háború veszélyével állunk szemben Európa kapujában”

Az utolsó esélyek egyikének nevezte a francia államfő a német kancellárral közös törekvéseit a kelet-ukrajnai válság rendezésére és a háború elkerülésére.

Francois Hollande Moszkvából hazatérve szombaton azt mondta, ha nem születik megállapodás a tartós fegyverszünetről, pontosan lehet tudni, mi következik. „Neve is van, mégpedig háború” - fogalmazott. „A kancellár asszonnyal úgy gondoljuk, háború veszélyével állunk szemben Európa kapujában” - tette hozzá.

A francia elnök és Angela Merkel német kancellár pénteken Moszkvában az orosz, előtte pedig Kijevben az ukrán államfővel tárgyalt a konfliktus rendezésének lehetőségeiről, a tárgyalás kimenetele azonban még bizonytalan.

Szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián a német kormányfő azt mondta, „nincs garancia arra, hogy Putyin azt teszi, amit várunk tőle”, de a Nyugat „katonai részvétele” sem térítené jobb belátásra az orosz elnököt. A konfliktus katonai rendezésének lehetőségét határozottan elvetve úgy fogalmazott, az ukrán hadsereget nem lehet annyira felfegyverezni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök arra a belátásra jusson, hogy katonai vereséget szenvedhet Ukrajnában.