Harminc ország vezetői egyeztettek az Iszlám Állam elleni harcról

2014.09.16 14:09

Széleskörű katonai koalíció jött létre Párizsban, ahol mintegy harminc ország képviselői arról tanácskoztak, miként lehetne legyőzni az Iszlám Államot. A legnagyobb európai, valamint arab országok megegyeztek arról, hogy a terrorszervezet elleni harchoz katonai segítséget nyújtanak az iraki kormánynak. A francia légierő már meg is kezdte a felderítő repüléseket Irak fölött.

 

Egyre több országot aggaszt az Iszlám Állam térnyerése a Közel-Keleten. Erre utal, hogy mintegy harminc állam képviseltette magát a párizsi biztonsági konferencián, amelynek a francia és az iraki államfő volt a társelnöke. Mindkét politikus megkongatta a vészharangot. „Az iraki nép terroristák elleni harca a miénk is, ezért együtt kell fellépnünk ellenük. Nagy erőkkel ki kell állnunk az iraki hatóságok mellett, nincs vesztegetni való időnk” – jelentette ki Hollande.

 

Az iraki elnök gyors légi beavatkozást kért a nyugati hatalmaktól a dzsihádisták ellen. „Az a kérésünk, hogy folytassák a légitámadásokat a terroristaállások ellen. Emellett meg kell akadályozni, hogy a szomszédos országokban lévő harcosok csatlakozzanak az Iszlám Államhoz, és hogy a terroristák pénzhez jussanak” – mondta Fuád Masszúm iraki államfő.                                                              

A konferencia fő célja az volt, hogy megteremtse a törvényes alapját egy nemzetközi beavatkozásnak az Iszlám Állam ellen, és hogy pontosítsák az egyes országok szerepvállalását. Részletek egyelőre nem szivárogtak ki, a részvevők csak annyit közöltek, hogy minden szükséges eszközzel felveszik a harcot a terrorcsoport ellen. A legfőbb iráni vezető szerint azonban ez egy hamvában holt kezdeményezés.

„Az alakuló koalíció üres, öncélú és egy helyben topog” – vélekedett Ali Hamenei. Irán nem kapott meghívást a konferenciára, miután az Egyesült Államok azzal vádolja, hogy állami szinten támogatja világszerte a terrorizmust.

Elemzők szerint azonban a nemzetközi összefogásnak újabb lendületet ad, hogy a hétvégén az Iszlám Állam lefejezte harmadik nyugati túszát, egy brit segélymunkást. Az amerikai kormányzat elhúzódó harcokra számít a 30 ezres dzsihádista szervezet ellen, amely óriási területeket tart ellenőrzése alatt Szíriában és Irakban.

atv.hu