Fehér Ház: nincs bizonyíték arra, hogy amerikai drónt fogott el Irán

2012.12.05 00:00

A Fehér Ház szóvivője szerint nincs bizonyíték arra az állításra, miszerint az irániak elfogtak volna egy amerikai pilóta nélküli repülőgépet.


"Nem áll rendelkezésünkre olyan bizonyíték, amely értelmében az iráni állítások igazak lennének" -  jelentette ki kedden Washingtonban Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője egy kérdésre válaszolva.  

A nap folyamán korábban az Egyesült Államok haditengerészetének szóvivője tagadta, hogy Irán elfogott volna egy amerikai drónt. A szóvivő kijelentette, hogy egyetlen drónt sem vesztettek kedden a Közel-Keleten. Leszögezte: szigorúan számon tartják, hogy hány pilóta nélküli repülőgép van a térségben. Kizártnak nevezte, hogy amerikai ScanEagle hatolt volna be az iráni légtérbe.

Az iráni FARS hírügynökség kedden jelentette, hogy a Forradalmi Gárda egyik haditengerészeti egysége elfogott egy ScanEagle típusú drónt az ország légterében.

Egy hónappal ezelőtt, november elsején az iráni erők tüzet nyitottak egy másik, MQ1 típusú, pilóta nélküli amerikai repülőgépre, amely a Busehrben lévő iráni atomerőmű, valamint a perzsa-öbölbeli Hárg-szigeten lévő, legfontosabb iráni kőolajterminál felett végzett megfigyelést.

Forrás: atv.hu