Észak-Korea újraindítja minden reaktorát, Szöul készen áll az atomháborúra

2013.04.02 09:12

Bejelentették, hogy Észak-Korea újjáépíti és újraindítja minden atomlétesítményét. Amennyiben provokáció érné országát, a dél-koreai elnök erős és gyors válaszcsapást helyezett kilátásba. Szöul közölte: készen áll a terv arra az esetre, ha a kommunista ország atomtámadást intézne déli szomszédja ellen.Dél-Korea első női elnöke a legfrissebb hírek szerint már tanulmányozta azt a tervet, amelyet az ország hadserege hajtana végre, ha Észak-Korea atomcsapást intézne ellene. Ha bármilyen provokáció érné Dél-Koreát és annak népét, erős és gyors katonai választ adunk, mindenfajta politikai megfontolás nélkül – jelentette ki a dél-koreai államfő.

Kim Dzsong Un pedig arról beszélt, hogy országa nukleáris fegyverei a potenciális agresszorok elrettentését szolgálják. Az észak-koreai vezető mindezt abban a beszédben jelentette ki, amely vasárnap hangzott el Phenjanban a Koreai Munkapárt központi bizottságának ülésén. A teljes beszédet kedden reggel ismertette a KCNA hivatalos hírügynökség.

Az észak-koreai vezető - aki a hadsereg főparancsnoka is - azt hangoztatta, hogy az ország nukleáris ereje a háborúval szembeni megbízható elrettentés eszköze és biztosítékot jelent Észak-Korea szuverenitásának a megvédésére.

A Reuters hírügynökség úgy értékelte, hogy Kim Dzsong Un beszéde a gazdasági fejlődés irányába történő elmozdulást jelezte. A kommunista ország vezetője azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy Észak-Koreát fegyverkezési versenyre igyekszik kényszeríteni. Ennek célja pedig az, hogy akadályozza az ország gazdasági helyzetének javítását.

A KCNA egy másik bejelentést is közzétett kedden, eszerint Észak-Korea újjáépíti és újraindítja minden atomlétesítményét; azokat áramtermelésre és katonai célokra egyaránt használják majd.

A jelentés az atomenergia-ügynökség szóvivőjét idézi, aki kijelentette: a döntéssel Phenjan célja az, hogy "minőségileg és mennyiségileg is megerősítse atomarzenálját", ugyanakkor szükség van rá a súlyos áramhiány megoldásához is.a lépés "minőségben és mennyiségben is" segíteni fogja Phenjan nukleáris programját.

Közben a Pentagon közölte, hogy egy tengeri telepítésű radarplatformot és egy rakétavédelmi feladatok ellátására is alkalmas rombolót vezényelt az amerikai haditengerészet az észak-koreai partok közelébe az országban folyó katonai tevékenység és az esetleges újabb rakétakilövések megfigyelésére.

A Fitzgerald rombolót és a tengeri olajfúró platformhoz hasonló SBX-1-es radarállomást várhatóan további haditengerészet csapaterősítések követhetik majd. Az újabb amerikai lépést megelőzően Észak-Korea több fenyegetést tett beleértve a nukleáris fegyverek bevetését.

Az elmúlt napokban az Egyesült Államok B-2-es lopakodó bombázókat, B-52-es bombázókat és F-22-es lopakodó vadászgépeket vezényelt Dél-Koreába az ottani hadsereggel közösen zajló hadgyakorlatra.

Dél-Korea hétfőn bejelentette, hogy felgyorsítja saját rakétavédelmi rendszerének kiépítését.

A Koreai-félszigeten februárban mérgesedett el a helyzet, amikor Észak-Korea végrehajtotta harmadik atomkísérletét. Az ENSZ büntetőintézkedései és a dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlat hírére a kommunista ország támadást helyezett kilátásba amerikai és dél-koreai célpontok ellen. A hétvégén pedig Phenjan hadiállapotot hirdetett déli szomszédjával szemben.

atv.hu / MTI