Az abortusz jogszabályai Írországban

2012.12.02 17:35

Annak ellenére, hogy a meghalt terhes ír nő esetét elferdítették, aki egy antibiotikumra rezisztens korokozó miatt halt meg, továbbra is nagy erőfeszítésekkel dolgoznak, hogy Írországban törvényesítsék az abortuszt.

Dublin. (kath. net. KNA/red) Az abortusz jogszabályait Írországban még Karácsony előtt átdolgozzák. Ezt jelentette be szerdán a médiában Enda Kenny miniszterelnök, a nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentések következtében. A saját pártja követeléseit, hogy ezt az ellentmondásos témát a következő évre halasszák, visszautasította.

Európa miniszterelnöknője Lucinda Creighton kritizálta a terv időzítését.

A nyilvánosság előtt folytatott vitában azt sem vették figyelemben, hogy Savita Halappanavar holttestének boncolási eredménye arra utalt, hogy a vérmérgezést egy antibiotikumra rezisztens korokozó okozta, és erre a problémára egy abortusznak amúgy sem lett volna pozitív befolyása. Az abortusz „lobbistái” ügyesen kihasználták ezt az esetet, hogy kiharcolják az abortusz törvényesítésének lehetőségét.

 

Két évvel ezelőtt, az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy az ír abortuszról szóló törvényalkotás, homályossága miatt, sérti a nők jogait. Írországban az abortusz tilos. Kivételt képeznek a különleges esetek, mint az anya életének veszélyhelyzete, vagy az öngyilkosság megkockáztatásának veszélye.

Az Ír Püspöki Konferencia a következő héten akar a jelentéssel foglalkozni.

(C) 2012 KNA Katholische Nachrichten-Agentur GmbH