Árvíz Mozambikban: legalább 70-en haltak már meg

2013.01.30 19:58

Több mint 150 ezer ember menekült el otthonából a Mozambik déli részét sújtó árvíz miatt, és a hatóságok most az északi országrész miatt aggódnak, ahol újabb eső várható.

Hivatalos adatok szerint 150 ezer ember kényszerült otthona elhagyására a Limpopo folyó alsó folyásánál – mondta Patricia Nakell, az ENSZ gyermekalapjának (UNICEF) mozambiki szóvivője. A délkelet-afrikai országban legalább negyvenen haltak meg két hét alatt, körülbelül harmincan az utóbbi napokban a Limpopo völgyében.

Az ár elől tízezrével menekültek el az emberek a magasabban fekvő vidékekre, ahol segélyszervezetek átmeneti táborokat állítottak fel. A víz szintje magasabb volt a 2000. évi nagy árvízinél, amikor nyolcszázan haltak meg és milliók maradtak fedél nélkül.

A mozambiki hatóságok hétfőn figyelmeztettek, hogy újabb eső okozhat árvizet az ország középső és keleti részében, egyebek mellett a Zambézi medencéjében. A hatóságok a limpopói árvízre is előre figyelmeztettek, de sokan - a fosztogatóktól tartva - nem hallgattak rájuk.

Segélyszervezetek hétfőn beismerték, hogy nehézségekbe ütközött a válság megoldása. A mentésre irányuló erőfeszítéseket az ENSZ koordinálja civil szervezetekkel és a mozambiki katasztrófavédelemmel közösen. Mindenekelőtt sátrakra és ivóvízre van szükség, de kellenek fertőtlenítőszerek, szúnyogirtók, konyhai eszközök és takarók is, mire a családok néhány hét múlva visszatérnek otthonukba – mondta Katherine Müller, a vöröskereszt szóvivője.(MTI)