2013-ban is a Közel-Keletre fókuszál a világ

2013.01.03 12:28

Tovább fokozódik az iráni atom miatti feszültség, demokráciaellenes, megosztott országok küzdenek az úgynevezett „arab tavasz” következményeivel. A CNN összeállítást készített a 2013-ban várható legfontosabb nagyobb eseményekről.

A szíriai megosztottság egyre mélyebb és véresebb polgárháborúba taszítja az országot a 2013-ban. A legtöbb elemző nem tartja valószínűnek, hogy Basar al-Asszád, szíriai elnök meg tudja őrizni a hatalmát a következő évben. Minél inkább szétzilálódik a szíriai hadsereg, annál kevésbé tudja a rezsim a csapatokat irányítani. A gazdaság a teljes összeomlás szélén áll, a háború egyre jobban megközelíti a fővárost, miközben az egykor intenzív orosz támogatás lanyhult az utóbbi időszakban.

Milliók veszélyben

A menekültek helyzete egyre súlyosabbá válik: az ENSZ adatai szerint több mint 4 millió ember került nagyon rossz helyzetbe, legtöbbjük a határon felállított táborokban él, ahol a sátrak nem nyújtanak megfelelő védelmet a hideggel és az esővel szemben. Az országban járványszerűen terjed a tuberkulózis, egyre többen éheznek, különösen Aleppó környékén. Kérdés egyelőre, hogy Tripolihoz hasonlóan a lázadók sikeresen megszállják-e a fővárost is, vagy képesek lesznek politikai megoldást találni a hatalomváltásra. A CNN szerint nem valószínű, hogy a nemzetközi közösség beavatkozna a folyamatba.

Sokan attól tartanak, hogy a szomszédos Libanonban is erőszakosabbá válik a helyzet 2013-ban. A negatív folyamatok kezdetét jelezte októberben, hogy Visszam al-Hasszán libanoni kémfőnök merénylet áldozatává vált, miközben egy Szíria-párti politikus ügyét vizsgálta, aki a szíriai rezsimtől szerzett be robbanószereket. Ha a szíriai szunniták győznek, az komoly konfrontációt idézne elő a libanoni szunniták és a Hezbollah között. Irakot is érinti a szíriai polgárháború kimenetele: amennyiben a szunniták győznének Szíriában, úgy a saját irányzatukhoz tartozó irakiak nagyobb befolyással bírnának a síita bagdadi kormányzattal szemben.

Iráni machinációk

A szíriai rezsim egyetlen ország támogatására számíthat a térségben, Iránéra. Titkosszolgálati információk szerint Irán továbbra is támogatja pénzzel, fegyverekkel és szakemberekkel a rezsimet. Azok a katonák, akik dezertáltak a szíriai hadseregből, azt állítják, hogy iráni szakértők fejlesztik Szíria vegyi fegyver programját. A két ország közösen támogatja a Hezbollah libanoni terrorszervezetet, amely rakétáival folyamatosan fenyegeti Izraelt.
Tovább folytatódnak a zárt ajtók mögötti tárgyalások az iráni atomprogramról, Oroszország megpróbálja asztalhoz ültetni a feleket januárban. Irán ennek ellenére továbbra is azt kommunikálja, hogy folytatják a „polgári célú” urándúsítást. Szakértők szerint a jelenlegi 20 százalékos szint bőven elegendő lenne ilyen jellegű felhasználásra, ráadásul a tavaly beszerelt több száz centrifuga jelentősen lerövidítette azt az időt, ami ahhoz kell, hogy Irán atomfegyverhez szükséges uránt állítson elő.

Bebetonozott iszlamisták Egyiptomban

Romlott a helyzet Egyiptomban is, ahol egy iszlamista vezető került hatalomra. A Mohamed Murszi vezette Egyiptomnak megromlottak a kapcsolatai az Egyesült Államokkal, miközben egyre gyengül az országban a demokrácia és megszaporodtak a nyugatellenes megnyilvánulások. Az ellenzék szerint az új alkotmány bebetonozta az iszlamista hatalmat az országban, a gazdasági helyzet pedig egyre romlik.

A líbiai forradalom eredményeképpen Kadhafi hadseregének fegyverei Maliban és a Sínai-félszigeten kötöttek ki, sőt Libanonig is eljutottak. A megosztott országban a dzsihádisták egyre nagyobb súllyal vannak jelen, és nincs komolyabb erő, amely megállíthatná őket.

atv.hu / CNN