A végét járja az Asszad-rezsim a német hírszerzés szerint

2012.12.09 20:27

Megroppant a húsz hónapja tartó polgárháborúban Bassár el-Asszad szíriai elnök rendszere, és várhatóan hamarosan összeomlik – véli a német hírszerzés vezetője.


Gerhard Schindler, a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) elnöke a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lapnak elmondta: pillanatnyilag kiegyensúlyozottak az erőviszonyok a rezsim és a fegyveres ellenzék között, de Aszad kezei közül egyre inkább kicsúszik az ellenőrzés az ország felett. "Sokasodnak a jelei annak, hogy a damaszkuszi rendszer a története utolsó szakaszába érkezett" – mondta a BND elnöke.
   
Az egykoron 320 ezres létszámú szíriai hadsereg már kerüli a közvetlen összeütközést a lázadókkal. A rezsim további veszteségektől és a katonaszökevények számának folytatódó emelkedésétől tart, ezért inkább a légitámadásokra helyezte át a hangsúlyt. A lázadó csoportok közötti együttműködés viszont egyre szorosabb, aminek révén mind hatékonyabban küzdenek Aszad ellen - mondta a német hírszerzés vezetője. Ezt a polgárháborút "nem éli túl az Aszad-rendszer" - tette hozzá.
   
A 2011 tavaszán elkezdődött polgárháborúnak becslések szerint több mint 41 ezer halálos áldozata van a közel-keleti országban.


Szíria a legégetőbb téma az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozásán

A szíriai helyzet lesz a legégetőbb téma az uniós országok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozásán.

A kérdést nem csupán saját körben vitatják meg a miniszterek, hanem találkoznak Ahmad Maaz al-Hatíb sejkkel, a Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalíciójának elnökével is. Emellett - tekintettel arra, hogy Szíria ügyének nemzetközi kezelésében Moszkva kulcsszerepet játszik - a szíriai téma minden bizonnyal szintén "begyűrűzik" az EU-külügyminiszteri tanácskozás másik fontos napirendi pontjába, a december 21-re tervezett EU-orosz csúcstalálkozónak - Vlagyimir Putyin orosz elnök brüsszeli látogatásának - az előkészítésébe.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap egyfelől azt közölte, hogy Genfben folytatódnak a háromoldalú egyeztetések az orosz és az amerikai diplomácia, valamint Lahdar Brahimi szíriai ENSZ-különmegbízott hivatala között. Csütörtök késő este Dublinban ugyanis nem sikerült áttörést elérni Lavrov, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Brahimi személyes találkozóján. Másfelől azonban Lavrov azt is leszögezte: Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsáról Moszkva a továbbiakban nem hajlandó alkudozni. Az orosz diplomácia irányítója szerint nem járnak el becsületesen azok, akik bírálják Oroszországot és Kínát amiatt, hogy ez a két ország az ENSZ Biztonsági Tanácsában gátolja a damaszkuszi vezetést keményen elítélő határozat elfogadását.

Az uniós országok közt egyelőre nincs teljesen egységes álláspont abban, hogy az al-Hatíb vezette ellenzéki koalíciót miként minősítsék, a szíriai nép egyedüli vagy csak egyik képviselőjének tekintsék. Az állásfoglalás-szövegező diplomatákat a jelek szerint meglehetősen lenyűgözte az a lehetőség, hogy angolul ráadásul három változat is szóba jöhet: "the representative", "a representative", illetve egyszerűen csak "representative", amelyből egyik variánsra sem lehet következtetni.

A hétfői EU-külügyminiszteri tanácskozáson megvitatják az izraeli-palesztin konfliktust is. Miután a palesztinok az ENSZ Közgyűlésében - ami valamelyest szintén szómágia - az egyszerű "megfigyelő" jogállás után elnyerték a "megfigyelő állam" státust, az unió aligha tehet többet, mint hogy most Izraelt inti az "egyoldalú lépésektől", jelen esetben konkrétan az E1-ként emlegetett izraeli "településfejlesztési" tervek megvalósításától. Az E1 terv lényege, hogy az így jelzett - Jeruzsálem és Maale Adumim zsidó település között található, mintegy 12 négyzetkilométeres - terület beépítésével olyan összefüggő, zsidók lakta övezetet hoznának létre, amely ellehetetlenítené a palesztin építkezéseket Kelet-Jeruzsálem és Ramallah között, és nagyban megnehezítené azt is, hogy Izrael és a palesztinok meg tudjanak állapodni a határvonalban.

Az uniós külügyminiszterek hétfői ülésének napirendjén szerepel még a Nyugat-Balkán. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője beszámol a Belgrád-Pristina párbeszéd eddigi eredményeiről. A térségről kedden újból szó lesz Brüsszelben, az úgynevezett Általános Ügyek Tanácsának ülésén. E testület keretében a tagországok Európa-ügyi tárcavezetői tanácskoznak, és az ő illetékességükbe tartoznak az EU-bővítési kérdések.

A tagországok külügyminiszterei várhatólag vita nélkül elfogadják az EU Maliba küldendő katonai kiképző missziójának a tervét. Az unió mintegy 250 kiképzőt irányít majd a szélsőséges iszlamista lázadók által fenyegetett fekete-afrikai országba.

The Sunday Times: izraeli kommandósok keresik a szíriai vegyi fegyvereket

Szíriában tevékenykednek az izraeli hadsereg különleges feladatokra kiképzett kommandósai, igyekezve nyomon követni, hogy a szíriai rezsim hova rejti vegyifegyver-készletét – írta izraeli katonai forrásait idézve a The Sunday Times.

A vezető konzervatív vasárnapi brit lapnak egy izraeli bennfentes elmondta: Izrael éveken keresztül pontosan tudta, hogy hol tárolják a szíriai vegyi és biológiai fegyvereket. Az elmúlt egy hétben azonban az izraeliek olyan jelzéseket kaptak, hogy a vegyi és a biológiai hadianyagot új helyszínekre szállították és esetleg élesítették.

„Sürgősen meg kell tudnunk, hogy hol vannak (ezek a hadianyagok)” – mondta a brit lap izraeli forrása.

William Hague brit külügyminiszter előző napi nyilatkozata szerint a brit és az amerikai kormánynak bizonyítékai vannak arra, hogy a szíriai vezetés vegyi fegyverek bevetésére készül.

Hague szombaton a BBC-nek kijelentette, hogy London és Washington „erőteljes figyelmeztetést” küldött közvetlenül a szíriai kormánynak. Hozzátette: reméli, hogy Szíria „megszívleli” a brit-amerikai figyelmeztetést, annál is inkább, mivel mind az Egyesült Államok elnöke, mind a brit kormány „komolyan is gondolja” mindazt, ami e figyelmeztetésben szerepel.

A brit külügyminiszter mindazonáltal nem árult el részleteket sem az általa említett bizonyítékokról, sem a Damaszkusznak küldött figyelmeztetés tartalmáról.

MTI