A Sziklamecset helyén Salamon temploma az izraeli reklámban

2013.02.07 13:01

(Joseph Candel) A Bibliából tudjuk, hogy „ama Magasságos nem kézzel csinált templomokban lakik.” (Apostolok cselekedetei 7:48) azonban egy templomnak mégis fontos szerepe van az emberiség történelmének jelenlegi szakaszában, ez pedig a zsidók Nagytemploma Jeruzsálemben, amit utoljára i.sz. 70-ben romboltak le a rómaiak és azóta sem építettek újjá. A templom felépülése kézzelfogható jelnek tekinthető bizonyos, az utolsó időkkel kapcsolatos bibliai próféciák beteljesedése szempontjából (Dániel 9:27, 11:31, 8:11, Máté 24:15, 21, II. Thessalonika 2:3-4). Az alábbi két tanulmányból kiderül a templom jövőbeli, harmadik megépülésének jelentősége:

Forrás: RT.com

A YouTube videóból

Az izraeli külügyminisztérium által a turizmus népszerűsítésére készített reklámot még annak megjelenése előtt betiltották, mivel a filmben a muzulmán szenthely, a Sziklamecset megsemmisülése látható.

A videóban Danny Ayalon, izraeli külügyminiszter-helyettes látható, aki a mecset előtt állva beszél, miközben az megsemmisül, hogy helyén Salamon temploma jelenjen meg, a judaizmus jelenlétét jelképezve a térségben.

A reklám célja a jeruzsálemi turizmus népszerűsítése, ami az ország egyik legjövedelmezőbb ágazata. Izrael, Tel Aviv helyett Jeruzsálemet tartja az ország igazi fővárosának.

A film a külügyminisztérium közönségszolgálati osztálya által készített sorozat negyedik része. Az eredeti változatban a virtuális templom az összedőlő mecset romjai közül tűnik elő, írja a Times of Israel.

A muzulmán lakosság felháborodásától tartva a külügyminisztérium illetékesei végül úgy döntöttek, a filmben a mecset inkább fokozatosan kitűnik a képből, nem összedől. Végül a hivatalos vetítést betiltották, így az alkotás csak Danny Ayalon saját YouTube csatornáján látható.

 

A videó miatt azonban így is sok támadás érte az izraeli kormányt, mivel sokan úgy gondolják, hogy ezzel Jeruzsálem arab identitását akarják lerombolni.

Ikrima Sabri, a Jeruzsálemi Iszlám Tanács vezetője egy sajtónyilatkozatban kijelentette, hogy a reklám „része az izraeli megszállási tervnek és felfedi a szenthely elleni ellenséges hozzáállást,” jelenti az Al Arabiya.

Sabri elmondta, hogy „a reklám bizonyítja, hogy a mecset támadása már nem pusztán szélsőséges zsidó csoportokra jellemző és számos fenyegetésnek van kitéve.”

A muzulmánok számára a Sziklamecset szent helynek számít, ahol hitük szerint Mohamed próféta mennyei látomást látott.

A mecset Salamon Templomának, majd a későbbi, Heródes által építtetett és a rómaiak által i.sz. 70-ben lerombolt második templomnak helyén épült. A végső időkkel foglalkozó szakterület szerint a jövőben egy harmadik zsidó templom is épül majd.

A mecsettel kapcsolatban számos botrány tört már ki korábban. Az izraeli választások során például egyesek szerint Jeremy Gimpel, a Knesset jelöltje, a Sziklamecset lerombolására szólított fel. (idokjelei.hu)