A Nyugatot a jeruzsálemi építkezések aggasztják, a Hamasz közben harcra uszít

2012.12.04 21:58

Amíg a Nyugatot a zsidó „telepek” bővítése aggasztja, mely szerintük fenyegeti a két állam-megoldáshoz vezető békefolyamatot, a Hamasz arra szólítja fel a palesztinokat, hogy ragadjanak gépfegyvert, és hagyjanak fel a béketárgyalásokkal. A Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóság Jeruzsálemre mutogat, Jeruzsálem azonban arra emlékeztet: az egyoldalú palesztin lépések felrúgják a korábbi szerződésekben vállalt kötelezettségeket.

 

Ausztrália is felszólította Izraelt, hogy vonja vissza Jeruzsálem keleti részében tervezett háromezer lakás építésének engedélyét. Canberra szerint a zsidó „telepek” bővítése fenyegeti a két állam-megoldáshoz vezető békefolyamatot. Több európai országban, például Spanyolországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában is számon kérték az izraeli nagykövetektől az építési engedélyt. Az izraeli kormány egy nappal az után jelentette be döntését, hogy az ENSZ-ben megszavazták a palesztinok által egyoldalúan kérvényezett nem tag megfigyelő állam státust.

A Palesztin Hatóság képviselői közölték, hogy addig nem folytatják a béketárgyalásokat Izraellel, amíg Jeruzsálem nem állítja le az építkezéseket. A palesztinok szerint Izraelnek az a célja a „telepépítésekkel”, hogy Júdeát és Szamáriát kettévágják, megelőzve azt, hogy az később egy palesztin állam része legyen.

 

Az ENSZ és az USA is a békefolyamat miatt aggódik

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn figyelmeztette Izraelt, hogy szerinte „súlyos csapást” mérnek a békefolyamatra, hogyha folytatják az építkezéseket a Jeruzsálemhez közeli területeken.

Az amerikai Fehér Ház szóvivője, Jay Carney pedig egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az Egyesült Államok sürgeti Izraelt: „változtassa meg a döntését, és gyakoroljon önfegyelmet, mivel ezek a lépések nem kívánatos eredményekhez vezetnek és megnehezítik, hogy folytatódjanak a közvetlen tárgyalások a két államhoz vezető megoldással kapcsolatban.” Az amerikai kormány hangsúlyozta: továbbra is ellenzi az izraeli települések bővítését és „a kelet-jeruzsálemi építkezéseket.”

Jeruzsálem kitart elhatározása mellett

Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök szerint ezzel szemben pont az hátráltatja a békefolyamatot, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök egyoldalúan kérvényezte az ENSZ Közgyűlésétől, hogy változtassák meg a palesztinok státuszát „nem tag megfigyelő államra”, amelynek a nemzetközi szervezet eleget tett. Netanyahu szerint ezzel a palesztinok megszegték a korábbi Izraellel kötött megállapodásokat.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal egyik munkatársa kedden leszögezte: „a nemzetközi nyomás ellenére kitartanak az ország létfontosságú érdekei mellett. A palesztinok egyoldalú lépése az ENSZ-ben alapvetően és rendkívül otrombán megsértette azokat az egyezményeket, amelyeket elméletileg a nemzetközi közösség garantált.” A tisztviselők hozzátette: „nem meglepő, hogy Izrael nem vár ölbe tett kézzel a további egyoldalú palesztin lépésekre.” Hétfőn Netanjahu is hangsúlyozta: „tovább fogunk építkezni Jeruzsálemben és mindenhol, ahol Izrael stratégiai érdekei ezt diktálják.”

Egyes izraeli források szerint a jóváhagyott építkezések olyan mértékű diplomáciai válságot okoztak Izrael számára, amelyre már húsz éve nem volt példa.

A Hamasz Izrael ellen uszítja Abbászékat

Mahmud Zahar, a Hamasz gázai vezetője felszólította a Mahmúd Abbász vezette Fatah-ot, hogy „hagyjanak fel a békefolyamat felesleges erőltetésével” és csatlakozzanak az Izrael elleni fegyveres harchoz. Ezt azt követően nyilatkozta Zahar, hogy Abbász egy nappal az ENSZ szavazás után bejelentette: legfőbb célkitűzése, hogy véget vessen a Hamasz terrorszervezettel való rivalizálásnak. A Palesztin Hatóság vezetője – elmondása szerint – nem látja semmi akadályát annak, hogy pártja együttműködjön a gázai radikálisokkal az elnöki és parlamenti választások során.

Zahar egy gyűlésen elmondta, hogy „kinyújtottunk kezünket a Fatah felé, hogy csatlakozzanak hozzánk a fegyveres ellenállásban ’Palesztina’ felszabadításáért. Hagyjanak fel az idő és energiapazarlással, fogjunk össze és vigyük együtt a gépfegyvert!”  A terrorista vezér szerint a nyugati hatalmak diplomáciai reakcióikkal elismerésüket fejezték ki a Hamasz fegyveres ellenállási stratégiájával kapcsolatban. „Már nem terroristaként tekintenek népünkre… a nyugatiak eljöttek a Gázai-övezetbe és látták, hogy a ’legcivilizáltabb’ népek közé tartozunk.”

Egyes hírek szerint a Fatah és a Hamasz az egyiptomi elnök, Mohamed Murszi meghívására vár, hogy Kairóban folytassák a tárgyalásokat a két palesztin szervezet közötti megbékélés érdekében. Egyiptom komoly nyomást helyez mindkét félre, hogy tegyék félre különbözőségeiket és alakítsanak egységkormányt.

A Hamasz az elmúlt években folyamatosan rakétákkal lőtte az izraeli lakosságot a Gázai-övezetből, mivel a terrorszervezet nem ismeri el a zsidó állam létezéshez való jogát.


Franciaország bírál, de nem szeretné szankcionálni Izraelt

Franciaország és Nagy-Britannia – mindketten az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai – is elítélték a zsidó települések bővítésére vonatkozó új izraeli terveket, amelyek szerintük „megrendítik a nemzetközi közösség bizalmát abban”, hogy Izrael valóban békét akar a palesztinokkal.

Francois Hollande francia elnök hétfőn Lyonban közölte, hogy országa nem akar szankciókat bevezetni Izrael ellen a megszállt területeken tervezett újabb zsidó telepépítkezések miatt.
"Nem akarjuk a büntetőintézkedések logikáját" - hangsúlyozta Hollande a francia-olasz csúcstalálkozót követően Mario Monti olasz miniszterelnökkel tartott közös sajtóértekezleten. "Inkább a meggyőzésre összpontosítunk" - tette hozzá. Egy francia külügyi illetékes korábban cáfolta azokat a jelentéseket, hogy Párizs esetleg visszahívja jeruzsálemi nagykövetét, és közölte: Franciaország más eszközöket keres a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormányára való nyomásgyakorláshoz.

A palesztin nem tag státusról szóló határozat mellett 138, ellene pedig 9 küldöttség szavazott. Az ENSZ 41 tagállama - köztük Magyarország - tartózkodott a voksoláson. Az ellenszavazók között volt az Egyesült Államok, Kanada és Izrael; Európából egyedül Csehország tartozik ebbe a csoportba.

atv.hu/ BBC / JPost / MTI / ML / SzK