A melegházasságok ellen emelt szót Westminster érseke

2012.12.26 11:54

Az azonos neműek házasságának tervezett nagy-britanniai engedélyezése ellen emelt szót karácsonyi miséjén az angol-walesi katolikus közösség legfőbb vallási méltósága, alig burkoltan megkérdőjelezve brit kormány jogosultságát egy ilyen törvénymódosítás elfogadtatására.

Vincent Nichols, Westminster érseke a londoni Westminster-székesegyházban - Anglia és Wales ötmillió hívőt számláló katolikus egyházának főtemplomában - kijelentette: az azonos neműek házasságának törvényesítése egyik politikai párt választási programjában sem szerepelt, és nem volt róla említés a parlamenti évadot megnyitó - a mindenkori brit kormány törvényalkotási programjának fő elemeit ismertető - királynői beszédben sem, a törvénymódosítás azonban most mégis az elfogadás küszöbére jutott.
   
Erre a politikai manőverre "még George Orwell is büszke lehetne" - mondta Nichols érsek, utalva az 1984 című híres negatív politikai utópia szerzőjére.
   
Az egyházi vezető szerint az azonos neműek házasságának engedélyezését célzó nagy-britanniai jogalkotási folyamat "demokratikus szempontból törvénykezési romhalmaz".
   
A jelenleg hatályos brit családjogi törvény alapján az azonos nemű párok úgynevezett polgári partneri viszonyra léphetnek egymással. Ehhez hivatalos ceremónia keretében megkötött egyezségre van szükség. A polgári partneri viszonyra lépő azonos nemű párokat a törvény egymás hozzátartozóinak ismeri el, de a viszonyt a mostani jogszabály hivatalosan nem nevezi házasságnak.
   
A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció azonban a brit házassági törvény reformját tervezi. A tervbe vett módosítás jogilag házasságnak ismerné el az azonos neműek frigyét is, és megszüntetné azt a jelenleg érvényes jogi definíciót, amely a házasságot férfi és nő kapcsolataként határozza meg.
   
David Cameron konzervatív párti brit kormányfő ígéretet tett arra, hogy a törvénymódosítást a 2015-ben esedékes következő parlamenti választások előtt végrehajtják.
   
A kérdés azonban a Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzó Konzervatív Pártot is megosztja; a párt alsóházi frakciójának harmada hírek szerint ellenzi a törvénymódosítást.
   
A tervezett jogszabály mindazonáltal valószínűleg így is kényelmes többséggel átmegy majd, mivel a liberális koalíciós partner és az ellenzéki Munkáspárt egyöntetűen támogatja az azonos neműek házasodási jogának megteremtését.

MTI