A magyar diplomaták elhagyták Damaszkuszt

2012.12.06 16:10

Elhagyták Damaszkuszt a szíriai magyar nagykövetség munkatársai, mert a külképviselet szerdán felfüggesztette tevékenységét - közölte a Külügyminisztérium az MTI-vel.


Hozzátették, hogy emiatt a damaszkuszi vízumkiadás és a közigazgatási ügyek intézése megszűnik, a sürgős konzuli érdekvédelmi esetekben a bejrúti nagykövetséghez fordulhatnak a bajba jutott magyar állampolgárok.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője hétfőn bejelentette, az unió minimálisra csökkenti diplomáciai jelenlétét Damaszkuszban. A szóvivő biztonsági okokra hivatkozott.

Nem sokkal korábban az ENSZ közölte, hogy a romló biztonsági helyzet miatt kivonja Szíriából missziójának "minden nélkülözhető külföldi tagját", és a maradók tevékenységét a fővárosra korlátozza. A világszervezet humanitárius ügyeket koordináló irodájának (OCHA) genfi közleménye szerint százfős nemzetközi stábjukból várhatóan 25-en utaznak el Szíriából még ezen a héten.

A brüsszeli, illetve genfi bejelentések azt követően hangzottak el, hogy támadás ért két ENSZ-konvojt Damaszkusz közvetlen közelében, és a támadásban két osztrák kéksisakos megsebesült.
   
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet adatai szerint eddig több mint 41 ezer ember halt meg - többségükben civilek - a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni felkelés tavaly márciusi kezdete óta.