A líbiai parlament lezárta az ország déli határait

2012.12.17 15:18

Zárt katonai területté nyilvánította a líbiai parlament az ország déli részét.


A líbiai parlament a közbiztonsági helyzet romlása miatt ideiglenesen, de határozatlan időre elrendelte vasárnap az ország déli határainak lezárását, és zárt katonai területté nyilvánította a hatalmas kiterjedésű déli sivatagot.

A törvényhozás rendeletével ezenkívül felhatalmazta a védelmi minisztériumot arra, hogy jelöljön ki a hét tartományból álló terület élére egy katonai kormányzót, akinek feladata lesz letartóztatni a börtönből megszökött rabokat és kiutasítani az országból az illegális bevándorlókat.

Ali Zidan miniszterelnök a múlt héten tért vissza egy körútról, amelyet a térségben tett, és meghívta Csád, Niger, Mali és Szudán képviselőit Tripoliba egy tanácskozásra a határbiztonság megerősítéséről.

Az utóbbi időben a parlament több olyan képviselője, aki a déli országrészt képviseli, nem vett részt az üléseken, tiltakozásul amiatt, hogy szűkebb hazájukban nagyon rossz a közbiztonság, fegyveres bandák és kábítószer-kereskedők garázdálkodnak. A hónap elején egy börtönből megszökött 200 rab.

MTI / hvg.hu