A keresztények megsértése emberi jog lenne?

2012.12.19 20:55

A lengyel botrány-zenész fellépése alkalmával összetépte a Bibliát, és a Katolikus Egyházat gyilkos szektának nevezte. Most az Európai Bizottság kritizálja az ügyészség intézkedését ebben az ügyben.

 

Varsó. (kath. net) Meglehet büntetni egy botrány zenészt, aki 2007 – ben egy fellépése alkalmával összetépte a Bibliát, és a Katolikus Egyházat gyilkos szektának nevezte?  A lengyel Igazságügyi Hatóság nézetei különbözőek. Most pedig az Európai bizottság a következőket írja nyilatkoztában:  ha egy ítélet születne a zenész esetében, az ellent mondana az Európai értékeknek, mivel mindenkinek joga van a szabadvélemény kinyilvánításához, még akkor is, ha az sokkoló hatású, vagy zavaró lenne. Az összes EU – tagállamnak tiszteletben kell tartania a nemzetközi szerződéseket, mint az EU – Emberi jogok egyezményét, így Lengyelországnak is, mivel aláírta az egyezményt.

 

Lengyelországban folytatódik a sátánista Adam Darski pere, aki a lengyel Black – Metal – Band egyik frontembere. A Danzingi bíróság először felmentette, azzal az indokkal, hogy Darski olyan emberek előtt tépte szét a Bibliát, akikre ez nem volt sértő. Most azonban a lengyel Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte az első ítéletet, és újraindította a pert. A legfelsőbb Bíróság azzal érvelt, hogy Darski tisztában volt azzal, hogy tettével megsértette polgártársai vallási érzéseit.