A horvát papok szerint

2012.12.16 21:12

 

A horvát papok szerint káros a felvilágosítás

  • MTI
2012. december 10., hétfő 13:27 |

A horvát katolikus egyház tiltakozik az iskolai egészségügyi nevelés szexuális felvilágosításra vonatkozó része ellen, amely szerinte káros a gyermekekre, mert megengedő a homoszexualitással és az önkielégítéssel szemben.

A papok sok egyházközségben arra buzdítják a szülőket, hogy gyűjtsenek tiltakozó aláírásokat és szabotálják az egészségügyi nevelést, ne engedjék gyermekeiket az órára, még akkor sem, ha igazolatlan jár érte – írja a Jutarnji list című napilap. Egy segédpüspök prédikációjában nemrég egyenesen horvát- és katolikusellenesnek nevezte az egészségügyi nevelést.

Az alap- és középfokú oktatási intézményekben idén vezették be kísérleti jelleggel az egészségügyi nevelést, amit más tantárgyakba beolvasztva oktatnak. Az oktatási tárca által kidolgozott tanterv az egészséges életmódra, a függőség, az erőszakos viselkedés megelőzésére és a szexuális felvilágosításra helyezi a hangsúlyt.

Az egyház már az előkészítő fázisban élesen bírálta, és tiltakozott a kormány tanterve miatt, amely szerint például az önkielégítés nem káros.

A tanterv ellen érvelve egy káplán azt állította, hogy Angliában az iskolai szexuális nevelés ellenére is magas a nem kívánt terhességek száma. Szerinte nincs olyan szociológiai kutatás, amely megerősítené, hogy a fogamzásgátlók „kínálgatása” csökkentené a nemi úton terjedő megbetegedések vagy a nem kívánt terhességek számát.

A katolikus egyház a szociáldemokrata-liberális koalíciós kormányt akkor is erősen támadta, amikor az a mesterséges megtermékenyítést egyedül élő nők esetében is engedélyező törvényt vezetett be.

Horvátországban az egyház még mindig képtelen lemondani a politikai befolyásolásról. Sőt a legnagyobb ellenzéki párt gyengélkedése idején „átveszi az aktuális kormány leghatározottabb opponensének szerepét” – írja kommentárjában egy horvát elemző.